Hlavní obsah

Kouč basketbalistek Blažek: Je třeba si přiznat, že Rusko je dál než my

LODŽ

Trenér českých basketbalistek Lubor Blažek nehodlá z dnešní semifinálové porážky na ME s Ruskem 53:85 dělat unáhlené závěry. Utkání podle něj ukázalo, že ruský ženský basketbal má nad tím českým navrch.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér basketbalistek Lubor Blažek

Článek

"To utkání nám vůbec nevyšlo a soupeři naopak vyšlo dokonale. Ale nemohu říci, že z naší strany nebyla vůle bojovat. Holky dělaly, na co měly," řekl Blažek novinářům po utkání. "Rusky byly jednoznačně lepší a je třeba si přiznat, že Rusko je dál než my. Nelze tvrdit, že jim máme být vyrovnaným sokem. Někdy se to povede, ale to nebyl dnešní případ," dodal.

Rusko udrželo po celé utkání nadstandardní výkonnost a nedalo Češkám sebemenší šanci vrátit se do hry. "Tohle jsou zápasy, kdy se pokoušíte o všechno. Byly chvíle, kdy naše změny fungovaly a chytli jsme se, ale ony zase rychle odpověděly. Za svůj výkon si zaslouží gratulaci," ocenil soupeře Blažek.

S odchodem z haly chce na semifinále zapomenout. "Já se k tomu vracet nebudu. Teď mě zajímá jen utkání o třetí místo. A podle mě musíme být šťastní, že jsme mezi čtyřmi nejlepšími týmy, vždyť jsme vyměnili půlku družstva," uvedl Blažek.

I jemu je však záhadou, jak se mění výkony Ruska v průběhu turnaje, do kterého vstoupilo těsnou výhrou nad Slovenskem a porážkou s Litvou. "Jen se potvrdilo, že s Ruskem je nejlepší hrát hned v úvodu turnaje. Tam jsou jeho výkony pro mě nepochopitelně špatné. S postupujícím turnajem se ale jejich hra zlepšuje, a to platí i letos," míní.

"Jdou tady zápas od zápasu nahoru a dnes to korunovaly výborným výkonem. Možná jim pomohlo i to, že proti České republice oproti jiným soupeřům hrají rády a jdou vždy do hry naplno," dodal Blažek.

Reklama

Související témata: