Hlavní obsah

Ruské basketbalistky přehrály Turecko a jsou mistryněmi Evropy

LODŽ

Ruské basketbalistky jsou novými mistryněmi Evropy. V dnešním finále v Lodži potvrdily roli favoritek a bez větších problémů porazily Turecko 59:42. Získaly tak zlaté medaile potřetí za posledních pět let. Společně s bývalým Sovětským svazem je to již jejich čtyřiadvacátý titul z 33 šampionátů.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Ruskou basketbalistku Olgu Artěšinovou (vpravo) brání ve finále mistrovství Evropy Gulsah Akkayaová z Turecka.

Článek

Rusky se na šampionátu rozjížděly pomaleji, podlehly Litvě i Bělorusku, ale obrat nastal v osmifinálovém utkání s Českou republikou, v němž si výhrou zajistily účast ve vyřazovacích bojích. Od té doby začaly předvádět svůj přesný basketbal a vše korunovaly téměř dokonalým výkonem v semifinále znovu proti Češkám.

Ruský stroj se nezadrhl ani ve finále. Turkyně předvedly své maximum už v semifinále proti Francii a dnes byly vyrovnaným soupeřem jen čtyři minuty. Ještě v 19. minutě se pak Turecku podařilo snížit rozdíl ve skóre na pět bodů, ale do poločasu Rusko znovu odskočilo na desetibodový odstup a tím v podstatě rozhodlo.

V druhé půli už se hrálo spíše jen o to, jakým rozdílem Rusky zvítězí. Pod košem se dařilo zkušené Stěpanovové, která se nejen prosazovala v ofenzivě, ale také skvěle bránila oporu Turecka Yilmazovou. Obě byly následně zvoleny do nejlepší sestavy turnaje spolu s ruskou rozehrávačkou Daniločkinovou.

Turkyně postrádaly svou tradiční bojovnost a výsledkem bylo, že Rusky mohly začít na palubovce slavit už deset vteřin před koncem zápasu. Turecké basketbalistky i tak dosáhly nejlepšího výsledku v historii a získaly premiérovou medaili.

Mistrovství Evropy basketbalistek v Lodži:
Finále:
Rusko - Turecko 59:42 (19:8, 33:23, 46:34)
Nejvíce bodů: Stěpanovová 18, Daniločkinová 12 - Vardarliová 10, Albenová 8. Rozhodčí: Peréz (Sp.), Dolinek (ČR), Glišič (Srb.). Fauly: 15:13. Trestné hody: 8/6 - 14/9. Trojky: 5:3.
O 3. místo:
Česko - Francie 56:63 (20:15, 30:24, 43:43)
Nejvíce bodů: Elhotová 17, Kulichová 14, Vítečková 13 - Grudaová 26, Yacoubouová 9. Rozhodčí: Tourino (It.), Baumanis (Lot.), Nituová (Rum.). Fauly: 18:10. Trestné hody: 8/7 - 18/15. Trojky: 5:6.
Konečné pořadí ME:
1. Rusko, 2. Turecko, 3. Francie, 4. Česko, 5. Chorvatsko 6. Černá Hora, 7. Litva, 8. Lotyšsko, 9. Španělsko a Bělorusko, 11. Británie a Polsko, 13. Řecko, Slovensko, Německo a Izrael.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články