Hlavní obsah

Basketbalistky USK v Eurolize narazí i na týmy Horákové a Veselé

MNICHOV

Basketbalistky USK Praha se ve skupině Evropské ligy utkají s Jekatěrinburgem s Hanou Horákovou, Valencií s Janou Veselou, Bourges, Galatasarayem, Kaunasem, Gdyní a Györem. Dnešní losování soutěže v Mnichově určilo soupeře také pro Frisco Brno, které narazí na Spartak Moskva, Taranto, Madrid, Wislu Krakov, Košice, Gospič a Montpellier.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Hana Horáková (vpravo) nastoupí proti USK jako hráčka Jekatěrinburgu

Článek

Podle trenéra Lubora Blažka se USK dostal do skupiny smrti. "Dostali jsme to nejlepší, co v Evropě je. Jekatěrinburg je nabitý hvězdami a Galatasaray je podle mě ještě lepší než Fenerbahce. Rozhodně jsou tam příjemnější skupiny než ta naše, která je opravdu těžká," řekl Blažek ČTK. "Pro diváky to budou jistě atraktivní souboje, ale o to horší bude s těmi soupeři hrát," dodal.

Hlavním lákadlem je Jekatěrinburg, který je složen z největších evropských a amerických hvězd Parkerové, Birdové, Grudaové, Stěpanovové a nově také Horákové. Valencie zase spoléhá na hru Američanek Douglasové a Brunsonové. Také Galatasaray má početnou americkou kolonii, kterou navíc rozšířila Taurasiová, a tým posílila i španělská hvězda Torrensová.

USK vstoupí do soutěže 12. října zápasem v Bourges. Brno na úvod doma přivítá jednoho z hlavních favoritů Spartak, který byl pětkrát po sobě ve finále.

Nová sezona Evropské ligy má jen 23 účastníků místo tradičních čtyřiadvaceti. Chybějí Pécs a Riga, které se do soutěže nepřihlásily z ekonomických důvodů. Poslední vítěz Eurocupu izraelský tým Elitzur Ramla nevyužil práva postoupit do Euroligy a nabídku odmítl.

Třiadvacet týmů bylo rozděleno do tří skupin, přičemž skupina B má jen sedm účastníků. Hrát se bude systémem každý s každým dvakrát, přičemž první čtyři týmy z každé skupiny a dva nejlepší celky na pátých místech postoupí do čtvrtfinále, kde se bude bojovat o sedm účastnických míst ve Final 8. To bude hostit Gdyně.

Los základních skupin Evropské ligy basketbalistek:
Skupina A: Ros Casares Valencia, Galatasaray Istanbul, UMMC Jekatěrinburg, Bourges Basket, ZVVZ USK Praha, Lotos Gdyně, VIČI Kaunas, Seat Szese Györ.
Skupina B: Fenerbahce Istanbul, Uniqa Euroleasing Šoproň, Halcon Avenida Salamanca, Beretta Famila Schio, Naděžda Orenburg, CCC Polkowice, Tarbes GB.
Skupina C: Cras Basket Taranto, Rivas Ecópolis Madrid, Sparta&K Moskevská oblast, Wisla Krakov, Good Angels Košice, Frisco Brno, Gospič, Montpellier.
Program českých celků:
12. října: Bourges - USK, Brno - Spartak.
19. října: USK - Galatasaray, Montpellier - Brno,
26. října: Kaunas - USK, Brno - Taranto.
2. listopadu: Valencie - USK, Brno - Wisla Krakov.
9. listopadu: USK - Jekatěrinburg, Madrid - Brno.
16. listopadu: Györ - USK, Brno - Gospič.
23. listopadu: USK - Gdyně, Košice - Brno.
30. listopadu: USK - Bourges, Spartak - Brno.
7. prosince: Galatasaray - USK, Brno - Montpellier.
14. prosince: USK - Kaunas, Taranto - Brno.
11. ledna: USK - Valencie, Wisla Krakov - Brno.
18. ledna: Jekatěrinburg - USK, Brno - Madrid.
25. ledna: USK - Györ, Gospič - Brno.
1. února: Gdyně - USK, Brno - Košice.

Reklama