Hlavní obsah

Čeští volejbalisté začnou v Brně zápasovou přípravu na ME

Dvěma duely s neznámým výběrem Brazílie odstartují čeští volejbalisté ve středu zápasovou přípravu na domácí zářijové mistrovství Evropy. První zápas začne v Brně v 17:00, odveta o den později ve Svitavách o hodinu později.

Foto: Sandro Perozzi, ČTK/AP

Čeští volejbalisté během zápasu na mistrovství světa v Anconě

Článek

Čtrnáct reprezentantů se sešlo v pondělí pod vedením kouče Jana Svobody a asistenta Milana Hadravy v Brně k týdennímu soustředění, v příštím týdnu je čekají na jihu Čech tři duely s Kanadou. První dva se budou hrát 2. a 3. srpna v Českých Budějovicích, poslední 4. srpna v Jindřichově Hradci.

"V těchto pěti utkáních dostanou všichni hráči stejnou příležitost a poslouží nám k hledání optimální základní sestavy," řekl asistent Hadrava. Brazílie slibuje svým jménem věhlasného protivníka, jak kvalitní výběr však do Česka skutečně přijede, nemají čeští trenéři ponětí.

"Poznáme to až při samotném zápase. Vůbec netušíme, jak silný soupeř nás čeká. Může se představit univerzitní výběr nebo také rezerva brazilské reprezentace," dodal Hadrava. Hlavní kouč Svoboda očekává na úvod herní přípravy atraktivního rivala. "Myslím si, že to bude ideální soupeř na rozehrání. Složený zřejmě z hráčů bojujících o místo v reprezentačním týmu," řekl Svoboda.

O Kanaďanech mají víc informací

Mnohem více informací má o kanadské reprezentaci, neboť tyto zápasy si domluvil osobně s trenérem Glennem Hoagem. "Hráli jsme s Kanadou už loni v přípravě na mistrovství světa. Duely byly vyrovnané. Považují Kanadu za jedno z předních družstev světového žebříčku," řekl český kouč.

Po domácích přípravných zápasech vyrazí volejbalisté za soupeři do zahraničí. Od 11. do 15. srpna budou startovat na turnaji v Sofii, kde se s domácím Bulharskem představí ještě Francie. Další dva duely sehrají v Itálii a blok zakončí v Katovicích, kde budou na špičkově obsazeném Wagnerově memoriálu také domácí Polsko, Rusko a Itálie.

"Záměrně jsme volili v zahraničí kvalitní soupeře, kteří mají ve světovém žebříčku lepší postavení než my. Pokud chceme uspět na mistrovství Evropy, tak musíme tyto protivníky porážet i v přípravných zápasech," poznamenal Svoboda.

Přípravu na ME zahájili čeští volejbalisté už 20. června kondičním soustředěním v Benešově pod vedením italského experta Martina Poedera, kondičního kouče vítěze Ligy mistrů Trentina. Po krátké dovolené od 11. července začali trénovat už s míči v Nymburce. Základní skupinu ME v Karlových Varech odehrají od 10. do 12. září.

Ve čtrnáctičlenné nominaci nyní jsou nahrávači Lukáš Ticháček (Rzeszow/Pol.) a Petr Zapletal (České Budějovice), smečaři Peter Pláteník (Krasnodar/Rus.), Jiří Popelka (Latina/It.), Ondřej Hudeček (Beauvais/Fr.) a Michal Hrazdíra (Santa Croce/It.), blokaři Aleš Holubec (Nantes/Fr.), Jakub Veselý (Modena/It.), Petr Konečný (Tours/Fr.) a Radek Mach (České Budějovice), diagonální hráči Jan Štokr (Trentino/It.) a David Konečný (Tours/Fr.) a libera Martin Kryštof (Berlín/Něm.) a Jiří Bence (Nantes/Fr.).

Reklama

Související témata: