Hlavní obsah

Role lídra týmu se nebojím, říká kapitán basketbalistů Bartoň

Kapitán týmu Luboš Bartoň je jediným zkušeným hráčem v současném kádru mužské basketbalové reprezentace při srpnovém zápasovém bloku, který čítá přípravné duely s Kanadou, Litvou a Estonskem a trojici kvalifikačních utkání o ME se Slovenskem, Kyprem a Švýcarskem. Deset pozvaných reprezentantů na rozdíl od hráče španělské Fuenlabrady ale pozvánku do národního celku odmítlo.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Luboš Bartoň (vpravo) v souboji s Trisokkasem z Kypru

Článek

Co říkáte na tak velký počet absencí a s tím spojených omluvenek?

Je škoda, že v družstvu nejsou hráči, kteří by v něm měli být. Ale teď to už neřešíme a nechci se v tom pitvat. Přesto mě mrzí, že se v souvislosti s reprezentací bude asi mluvit více o chybějících hráčích, než o těch, kteří jsou s námi. A to vidím jako negativní věc, kterých by ve sportu mělo být minimálně. Chtěl bych, aby se reprezentace vnímala sportovní veřejností pozitivně.

Berete v týmu plném mladíků na sebe roli vůdčí osobnosti?

Určitě, a téhle pozice se nebojím. Mám tolik zkušeností, že bych měl pomoci klukům po všech stránkách. A asi se ode mne čeká, že budu lídrem. Jsem rád, že mohu být součástí reprezentace. Sám ale cítím, že v prvním zápase jsem nepodal dobrý výkon. Nebyl jsem spokojen se svou hrou. Ale záležet bude i na tom, jak se šance chopí mladí hráči.

Jak se vám jeví nové a neokoukané tváře v reprezentaci?

S řadou kluků se ještě moc neznáme. Důležité je, že dostávají příležitost v době, kdy se mohou prosadit. Nechci je tlačit ke zdi, ale musí si uvědomit, že podobná možnost pro zabudování do kádru se pro ně možná opakovat už nebude, pokud by ji nyní promarnili.

Co očekáváte od příštích zápasů?

Chceme se posunout výkonnostně dopředu a doufám, že se nikdo nezraní. Pro diváky by měl být svátkem hlavně zápas se Slovenskem, který hrajeme v Děčíně 17. srpna.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články