Hlavní obsah

Chytání bronzu bylo dost, říká Elhotová. Teď chce minimálně stejný kov z univerziády

Olympijské hry v Pekingu jako svůj vzor si vybrali organizátoři 26. Letní světové univerziády v Šen-Čenu. Do Číny míří na velkolepě pojatou akci rekordní česká výprava, 123 akademiků bude bojovat o medaile od 12. do 23. srpna. Jednou z největších nadějí bude basketbalová reprezentace v čele s Kateřinou Elhotovou, která má doma i světové stříbro.

Foto: Petr Horník, Právo

Basketbalistka Kateřina Elhotová

Článek

Neděsí vás zprávy z Číny o velkých vedrech?

Jsem na to zvědavá… Z olympiády v Pekingu si pamatuju, že v hale byla docela silně puštěná klimatizace a musely jsme se hodně oblíkat, mezi podmínkami vevnitř a venku byl obrovský rozdíl. I ta velká vlhkost bývá dost unavující, ale musíme se s tím popasovat.

Zkušenosti z olympijského Pekingu se tedy budou hodit?

Určitě, ale úplně připravit se na to nedá nikdy, když tam člověk cestuje z počasí, co je tady.

Je pro vás univerziáda větší zábavou než seniorská reprezentace? Tlak je asi menší…

Dá se to tak říct. Nechci říct, že to budu brát jako zábavu, ale člověk tam není pod takovým tlakem a hraje se mu dobře.

Jiná je ale asi i vaše pozice, budete jako nejzkušenější hráčka tahounkou týmu?

Já se tak necítím. Ve výběru jsou holky stejně staré, tak se snažíme komunikovat navzájem, než že by byl někdo tím hlavním tahounem.

Jakou čekáte v Číně atmosféru?

V Pekingu nahnali do hal hodně lidí, třeba to bude stejné, ale spíš čekám víc lidí až na závěr.

Už jste studovala soupisky soupeřek? Kopíruje síla univerzitních výběrů ty seniorské?

Liší se to dost. Družstva na té vysoké seniorské úrovni jsou úplně jiná než univerzitní výběry. Třeba švédský tým, co máme ve skupině, tam asi bude mít obě sestry Eldebrinkovy a Halvarssonovou, což jsou špičkové evropské hráčky…

Máte doma stříbro z mistrovství světa, jak lákává je medaile z univerziády?

Z juniorek, minulé univerziády i teď z Evropy mám čtvrté místo, což není moc potěšující. Když člověk hraje o bronz, je velké zklamání se vracet bez medaile. Chceme se o ni porvat.

Kvůli ME byla pro vás minulá sezóna dlouhá, náročná bude s olympijskou kvalifikací a snad i hrami v Londýně i tato. Nechtěla jste dát přednost odpočinku?

Bylo fajn, že mistrovství Evropy proběhlo v červnu a já měla nějakých dvacet dnů volno na regeneraci, to je v mém věku dost, stačilo to. Už jsem se těšila na basket, až se začnu hýbat. Když člověk pořád leží, není to pro tělo ideální.

Těch dvacet dní jste poctivě regenerovala?

Byla jsem u moře. Vždycky říkám, že to chci trávit aktivně, protože tak si člověk nejvíc odpočine, ale stejně to skončí ležením na pláži a chytáním bronzu. Tak to bylo i letos.

Jako studentka Vysoké školy ekonomiky a managementu žádné resty nemáte?

Mám, ještě něco mi zbývá. Teď půjdu do třeťáku, ale chybí mi tam pár seminárních prací.

Reklama