Hlavní obsah

Na ME v plážovém volejbalu patří k favoritům i české dvojice

KRISTIANSAND

Do pozic medailových adeptů se dostaly české páry před ME v plážovém volejbalu, které v úterý začne v Kristiansandu. Petr Beneš s Přemyslem Kubalou i Markéta Sluková s Kristýnou Kolocovou skončili v minulém týdnu na grandslamovém turnaji Světového okruhu v Klagenfurtu shodně na pátém místě, Lenka Háječková s Hanou Klapalovou pak budou v Norsku startovat s vizitkou semifinalistek letošního MS.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

O medailích ale čeští reprezentanti před šampionátem mluví jen opatrně. O poslední český cenný kov z ME se postaraly Eva Celbová-Ryšavá a Soňa Nováková, které v roce 2002 obsadily v Basileji třetí místo.

"Poslední turnaj ve světovce se nám podařil, ale na dalším to tak být nemusí. Nemáme konkrétní cíle. Nebudou tam Brazilci a Američané, ale špička je našlapaná a rádi bychom byli do desítky," řekl Kubala, jenž v Klagenfurtu dohrával s nataženým tříslem.

V Norsku se bude hrát systémem grandslamových turnajů, z osmi čtyřčlenných základních skupin tedy postoupí do play off vždy nejlepší trio. Vyřazovací část se hraje na jednu porážku a vítězové skupin budou nasazeni přímo do osmifinále.

Medaile by byla sen 

Pro Kolocovou a Slukovou je povinností postup ze skupiny, medaili označily za sen. "Poslední měsíc jsme hrály víceméně bez přestávky, mistrovství Evropy hned po čtyřech grandslamech bude hodně náročné. Bude hodně záležet na momentálním rozpoložení a hlavně na losu," uvedla Sluková.

Na posledních turnajích se české dvojici dařilo, což ale podle Slukové může být ošidné. "Zdravotně jsme na tom docela dobře, i když sezóna je dlouhá a únava se začíná dostavovat. Teď ale musíme najít motivaci a zabojovat o co nejlepší umístění," dodala volejbalistka, která před rokem získala zlato na ME do 23 let.

Háječkové s Klapalovou poslední dva turnaje nevyšly a domů vždy jely dříve, než by si přály. "Už bychom byly rády za nějaký jednociferný výsledek. A doufáme, že se bude dařit víc než doteď a nebudeme prohrávat zápasy rozehrané na vítězství," uvedla Háječková po 17. místě v Klagenfurtu.

Loňské tituly obhajují Nizozemci Nummerdor, Schuil a Němky Gollerová s Ludwigovou. Důležitost ME pak ještě zvyšuje jeho zařazení do olympijské kvalifikace.

Reklama