Hlavní obsah

Brankářka Černá bude s koučem Veselí Sabadkou trénovat Slovenky

BRATISLAVA

Legendární brankářka Lenka Černá bude po zkušenostech z trenérské práce s českou reprezentací házenkářek působit nyní u slovenského národního týmu. Dnes byla v Bratislavě představena jako součást nové trenérské dvojice spolu se Slovákem Peterem Sabadkou, koučem českého mistra Veselí nad Moravou, za který Černá chytá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radost brankářky Veselí nad Moravou Lenky Černé

Článek

Prvním úkolem nového realizačního týmu bude připravit slovenské družstvo na kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2012, která začne v říjnu. Smlouvu podepsali na čtyři roky.

"Nabídka mě příjemně překvapila. Je to pro mne výzva vyzkoušet si tuto práci i v zahraničí, protože do budoucna mám ambice věnovat se trenéřině. Věřím, že se nám podaří jít cestou, která posune slovenskou házenou dál," řekla Černá.

Podle šéfa slovenské házené Jaroslava Holeši nemá nová dvojice konkrétně stanovené cíle. V prvních dvou letech od ní čeká především tvorbu družstva. "Sabadka je zástupce mladé nastupující generace trenérů, Černá je světová legenda a velká motivátorka," uvedl.

Sedmatřicetiletý Sabadka s Černou budou i nadále působit ve Veselí, u slovenské reprezentace nahradili Štefana Katušáka s Jánem Beňadikem. Ti u týmu pracovali rok a neuspěli v první fázi kvalifikace o letošní MS.

Černá byla v letech 2006 až 2010 asistentkou Jiřího Tkadlece u českého národního týmu. I v 45 letech patří k oporám Veselí a v květnu byla jednou ze strůjkyň finálového úspěchu nad Slavií Praha.

Sabadka působí ve Veselí od roku 2009, kdy nahradil Jiřího Zerzáně. Předtím vedl ženy Trenčína a souběžně i slovenské juniorky.

Reklama

Související témata: