Hlavní obsah

Pláteník věnoval vydřenou výhru na ME zesnulým hokejistům

KARLOVY VARY

Vydřenou výhru volejbalistů nad Portugalskem na mistrovství Evropy věnoval nejlepší český smečař Peter Pláteník zesnulým hokejistům. "Myslel jsem při utkání na kluky z toho letadla. Je to hrozná tragédie a tohle vítězství bych jim věnoval, hlavně jim," řekl Pláteník zlomeným lasem.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Čeští volejbalisté Peter Pláteník (vpravo) a Jiří Popelka v utkání s Portugalskem.

Článek

Ve středu zahynuli při leteckém neštěstí hokejisté celku Jaroslavl a mezi nimi i české trio Josef Vašíček, Karel Rachůnek a Jan Marek. "S Pepou Vašíčkem jsme se znali léta, psali jsme si a podporovali se a tak dále...," sklopil Pláteník hlavu. "Znám i sestru Josefa Vašíčka a nevím, co prožívá, asi ohromná muka," řekl.

Když se Pláteník smutnou zprávu dozvěděl, prožíval šok a nechtěl tomu věřit. "Myslím, že nebylo zapotřebí takové tragedie, aby s tím začaly ruské kluby něco dělat. Měly s tím něco dělat už dřív," zlobil se třicetiletý rodák z Bratislavy.

Od nové sezony bude sám hrát v Rusku, přestoupil totiž z Turecka do Krasnodaru u Černého moře. "Spousta lidí mi teď volala a říkala, nechoď do Ruska, ale bez toho lítání dnešní profesionální sport nejde dělat," konstatoval Pláteník.

V utkání s Portugalskem byl Pláteník nejlepším českým útočníkem. Na konto si připsal 24 bodů a pomohl k obratu z 1:2 na sety na 3:2. "Po třetím setu jsme si řekli, že to nemůžeme českému fanouškovi udělat, musíme se kousnout a vyhrát. Doufáme, že tréma odešla a budeme podávat lepší výkony a nedělat nesmyslné chyby."

Lepší formu mohou volejbalisté ukázat již v neděli večer proti Estoncům, kteří v prvním utkání podle očekávání nestačili na Rusko. "Proti Portugalcům jsme nebyli ve své kůži a klukům možná atmosféra svázala ruce. Po tomhle vydřeném zápase si ale myslím, že už to bude jenom a jenom lepší a můžeme hrát dobře," řekl.

Pláteník doufá, že zlepšené výkony pomohou týmu naplnit jeho cíl. "To znamená medaili," přál si. Chtěl by vylepšit výsledek volejbalistů z posledního mistrovství Evropy v Česku, které se konalo v roce 2001 v Ostravě a domácí na něm skončili čtvrtí.

Reklama