Hlavní obsah

Volejbalisté na ME nestačili na Rusko a budou hrát osmifinále

Čeští volejbalisté prohráli v závěrečném utkání základní části mistrovství Evropy s Ruskem jasně 0:3 po setech 19:25, 14:25 a 18:25. Svěřenci trenéra Jana Svobody tak postoupili do play off z druhého místa skupiny B a ve středu je v osmifinále v Karlových Varech čeká od 18:00 Polsko.

Foto: David W Cerny, Reuters

Jan Štokr (vlevo) smečuje přes dvojici ruských hráčů

Článek

V úvodu dominovaly útoky, ať už smečovali domácí Veselý a Pláteník, nebo na ruské straně posílali k zemi nechytatelné rány 218 cm vysoký Muserskij a Chtěj. První chyba přišla po Štokrově smeči do autu, ale Ticháčkova bomba na servisu znamenala vyrovnání na 9:9. Vzápětí ovšem získali Rusové dvoubodový náskok, který posléze narostl v koncovce po špatném domácím příjmu a úspěšných ruských blocích.

Od druhé sady hrál na univerzálu David Konečný místo Štokra, který se nedokázal prosadit. Navíc se obraně vůbec nedařilo zastavit ruské smeče a v kolonce bloky zůstávala ve statistice na české straně nula. "Servis nám nevycházel jako v minulých zápasech. Zkoušeli jsme se prosadit dalšími zbraněmi, ale i ty byly neúčinné," řekl Konečný. "Je potřeba je psychicky rozhodit, a to se nám nepovedlo."

Na palubovce se objevil i kapitán Hudeček, ale rozjetý ruský stroj se v druhé sadě nepodařilo zpomalit, natož zastavit. Proto na konci druhého setu narostl bodový rozdíl až na hrozivých jedenáct bodů. "Není deprimující, že skládají jeden bod za druhým, ale je to náročné, protože člověk vymýšlí a na to se vážou chyby," řekl Konečný.

Prezident Václav Klaus, který seděl v hledišti mezi fanoušky, se obratu nedočkal ani v třetí sadě. "Když budou hrát Rusové pořád takhle, tak na ně těžko někdo bude mít, nikdo si na ně nešáhne," odhadl smečař Jiří Popelka. Volejbalisté přes marnou snahu bojovali, vrhali se po míčích, povzbuzovali se a měli dobré záblesky. Ticháček třeba zaskočil Rusy místo nahrávky kraťasem za síť a v třetím setu se i podařily i dva bloky.

Soupeř ale český tým převyšoval a hráči se často jen ohlíželi po žluto-modrém míči, který mezi nimi proletěl jako blesk. "Chtěl bych volejbalistům poděkovat, hráli jste dobře, ale soupeř hrál líp. Nedá se nic dělat," řekl Klaus s mikrofonem na palubovce směrem k volejbalistům. "Budeme fandit dál a ať se vám daří," dodal.

Volejbalisty čeká v úterý po třech zápasech den volna a ve středu osmifinále. Postupem do čtvrtfinále, v kterém vítěz narazí na nečekané vítěze pražské skupiny D Slováky, by si udrželi šance bojovat o medaile a měli by i naději na přímý postup na příští mistrovství Evropy v Dánsku a v Polsku v roce 2013.

ME ve volejbalu mužů:
Skupina B (Karlovy Vary):
Česká republika - Rusko 0:3 (-19, -14, -18)
Rozhodčí: Skudnik (Slovin.), Heckford (Angl.). Čas: 69 min. Diváci: 6000.
ČR: Popelka 2, P. Konečný 4, Ticháček 3, Pláteník 8, Veselý 5, Štokr 1, libero Kryštof - D. Konečný 9, Mach, Hudeček 1, Zapletal.
Rusko: Chtěj 11, Muserskij 9, Michajlov 14, Birjukov 9, Volkov 4, Grankin 2, libero Sokolov - Žigalov 1, Iljinych 2, Sivoželez.
Konečná tabulka:
1. Rusko330009:19
2. Česko311016:55
3. Estonsko310023:63
4. Portugalsko300123:91

Reklama