Hlavní obsah

Volejbalisté věří, že přes Polsko projdou do čtvrtfinále ME

KARLOVY VARY

S elánem a odhodláním neskončit půjdou volejbalisté do osmifinále mistrovství Evropy. Ve středu je v Karlových Varech čekají od 18. hodin obhájci titulu Poláci a Češi věří, že mají šanci postoupit. Vítěz se ve čtvrtek utká se Slovenskem.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Čeští volejbalisté na ME v utkání s Ruskem.

Článek

"Věřím, že máme před sebou dva zápasy," řekl trenér Jan Svoboda před duelem s Polskem, které vypustilo poslední utkání pražské základní skupiny, aby narazilo právě na český tým. "Naším cílem je medaile, a je proto samozřejmé, že se snažím hledat snazší a ne těžší cestu, která k ní povede," řekl italský kouč Poláků Andrea Anastasi.

Poláci letos skončili třetí ve Světové lize, ale Češi je porazili před ME na turnaji v Katovicích. "Toho si hodně ceníme a můžeme na začátku mít psychologickou výhodu, ale ta s prvním míčem zmizí. Poláci jsou ale typ soupeře, který by nám mohl vyhovovat. Naše šance vidím otevřené a pro postup uděláme vše," dodal Svoboda.

Vedení svazu vyhlásilo jako cíl pro volejbalisty přímý postup na příští ME 2013, což znamená umístění do šestého místa a tedy účast ve čtvrtfinále. Prohra v osmifinále by tak pro volejbalisty znamenala neúspěch.

Chtějí do čtyřky

"Do osmičky chceme, nejlépe i do čtyřky," řekl kouč a univerzál David Konečný trenéra doplnil: "My si to chceme hlavně užít, ukázat se pořádně divákům. A já si myslím, že bychom měli zvítězit."

Pokud volejbalisté s Poláky vypadnou, obsadí v konečném pořadí šampionátu deváté místo stejně jako na šampionátu v roce 2005 i o dva roky dříve. Nejlepším českým výsledkem z poslední doby by tak zůstalo ostravské semifinále ME z roku 2001.

"Potřebujeme vyhrát dva zápasy, abychom se dostali tam, kde chceme být. Poláky jsme teď porazili na přípravném turnaji, je to pro nás přijatelný soupeř," řekl kapitán Ondřej Hudeček. "Vybrali jsme si snadnější cestu na stupně vítězů. Prohra v Katovicích nic neznamená a teď zmobilizujeme síly," řekl polský kapitán Piotr Gruszka.

Češi shodně doufali, že Polákům ukážou, že si vybrali špatného soupeře. "Mohli bychom je poslat domů," uvedl blokař Petr Konečný. "Asi trochu kalkulovali, tak tím hůř pro ně. Aspoň jim můžeme ukázat, že si vybrali špatně," doplnil Hudeček.

Novotný: Budou do toho mlátit

Tři nebezpečné faktory musejí vzít v potaz čeští volejbalisté proti Polsku. Jakub Novotný, který v uplynulé sezóně slavil s Belchatówem titul v polské lize, upozornil na to, že si Poláci na Čechy věří, spoléhají na servis a v útoku na tvrdé rány Bartosze Kurka.

Univerzál Novotný mluvil s některými polskými hráči, s kterými se ze svého působení v Polsku dobře zná. "Velmi si věří, i když s námi v přípravě prohráli,"sdělil Novotný. "Nelze je podcenit, i když jim chybí tři hvězdy. Budou hrát uvolněně a budou do toho mlátit," řekl Novotný, který bude nově působit v Českých Budějovicích a během ME plní roli odborníka v přenosech České televize.

V polském výběru chybějí opory Šwiderski, Wlazly a Winiarski, které dotáhly tým na MS 2006 v Tokiu až ke stříbru. "Je to pro ně samozřejmě oslabení, ale na druhou stranu nehrají pod takovým tlakem a zkrátka jedou uvolněně," řekl Novotný.

Důležitým hráčem polské sestavy je kapitán Piotr Gruszka a největší nebezpečí by mělo hrozit z Kurkovy ruky. "Hrál jsem s ním tři roky. Mlátí do toho, a pokud ho necháme rozehrát, tak to nebude dobré," upozornil Novotný a dodal: "Jinak mají dobrý servis, a to je všechno. Myslím, že můžeme vyhrát. ale nebude to vůbec jednoduché."

V posledním utkání ve skupině Češi nestačili na favorizované Rusy a prohráli hladce 0:3. Chtějí-li pomýšlet na úspěch proti Polákům, budou muset výrazně zlepšit servis. "Ten byl proti Rusákům špatný a taky musíme lépe bránit. Důležité v utkání bude, jak zvládneme ubránit jejich smečaře," konstatoval Novotný.

Reklama

Související témata: