Hlavní obsah

Polští volejbalisté porazili Slováky 3:0 a jsou v semifinále Eura

KARLOVY VARY/VÍDEŇ

Přemožitelé českých volejbalistů Poláci porazili ve čtvrtfinále mistrovství Evropy Slovensko 3:0 a stále živí naději na obhajobu titulu. Po soustředěném výkonu s minimem chyb stačily polským reprezentantům v Karlových Varech tři sety, aby si zajistili účast ve víkendových bojích ve Vídni.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Polsko se raduje z postupu do semifinále Eura

Článek

Do semifinále prošli i ruští favorité, kteří po počátečním zaváhání zdolali Bulhary 3:1. Poláci budou hrát v sobotu s Italy, ruské vítěze letošní Světové ligy čekají Srbové. Ve hře tak z medailistů z předchozího ME před dvěma lety zůstali jen polští obhájci.

Slováci sice vyhráli v pondělí vzájemný zápas na závěr pražské skupiny D, jenže Poláci do něj nastoupili s náhradníky a výsledek obětovali, neboť si vybírali soupeře pro cestu do bojů o medaile. Dnes se ve stejné sestavě, s níž dohrávali středeční vítězné osmifinále s Čechy (3:1), prezentovali ve zcela jiném světle.

Slovenští volejbalisté drželi s favoritem krok až do koncovky prvního setu, jenže si neporadili s polskou obranou a po prohře 23:25 začali kupit chyby. V červeno-bílém dresu byli dnes tahouny vítězného týmu smečaři Kurek a Kubiak.

"Poláci nás měli přečtené, ale my měli problémy sami se sebou. Tolik chyb, co jsme dneska udělali, jsme neudělali za celé tři zápasy ve skupině," řekl nahrávač Branislav Skladaný, bývalý mistr české extraligy s Kladnem. "Přesto je to pro nás historický úspěch, což asi oceníme až s odstupem času," dodal v rozhovoru pro Českou televizi.

Slovensko obsadilo v konečném pořadí šampionátu páté místo a stejně jako šesté Bulharsko si zajistilo účast na příštím ME, které se za dva roky uskuteční v Polsku a v Dánsku. Čeští volejbalisté skončili desátí a budou muset hrát kvalifikaci.

Do semifinále prošli vedle Poláků i další přemožitelé domácího výběru Rusové, byť měli pomalejší rozjezd a prohráli s Bulhary úvodní set. Pak už ale v karlovarské KV areně dominovali a nepustili soupeře přes 19 bodů. Bulhaři tak neobhájí bronz z loňska.

Ve Vídni dnes slavili postup Italové po výhře nad Finy 3:1 a jako poslední Srbové, kteří zdolali úřadujícími vicemistry Francouze stejným výsledkem. Nejlepší dva celky z rakouské metropole budou mít výhodu, že si pro víkendový závěr šampionátu nebudou muset zvykat na novou halu a prostředí.

ME ve volejbalu mužů, čtvrtfinále:
Karlovy Vary:
Polsko - Slovensko 3:0 (23, 17, 19), Rusko - Bulharsko 3:1 (-22, 19, 18, 19).
Vídeň:
Itálie - Finsko 3:1 (18, 20, -29, 21), Srbsko - Francie 3:1 (30, 20, -23, 24).

Reklama

Související témata: