Hlavní obsah

Španělští basketbalisté porazili Francii a obhájili zlato z ME

Španělští basketbalisté obhájili titul mistrů Evropy. Ve finále v litevském Kaunasu přehráli Francii vysoko 98:85 a získali druhý titul v historii. Španělé z jedenácti zápasů na turnaji prohráli jediný, v pro ně nic řešícím utkání s Tureckem. Francie prohrála na šampionátu jen dvakrát a pokaždé se Španělskem, kterému podlehla i v osmifinálové skupině.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Španělští basketbalisté se radují z titulu.

Článek

Francie má první medaili z ME od roku 1959, kdy získala bronz. Třetí místo obsadilo Rusko po výhře nad Makedonií. Nejužitečnějším hráčem 37. ME byl vyhlášen španělský rozehrávač Juan Carlos Navarro.

Strojově přesně hrající Španělé v prvních třech čtvrtinách nasázeli shodně 25 bodů a za svým triumfem vykročili už v závěru první čtvrtiny, kdy získali osmibodový náskok. Přispěla k tomu i šťastná trojka Marka Gasola, který se trefil v poslední vteřině útoku z otočky.

Francii sice držel rozehrávač Parker, který dělal obraně Španělů velké problémy, ale hvězda San Antonia neměla oproti minulým zápasům dostatečnou podporu od spoluhráčů. Navíc Francii nevycházela obrana. Španělé trefili devět z úvodních deseti střel za dva body a dostali se i k několika snadným bodům. Dařilo se jim i pod vlastním košem, pivot Ibaka předvedl jen v první půli pět bloků.

Zářil Navarro

Ve druhé půli Francouzi hru vyrovnali, když se jim především dařilo mnohem častěji chodit do rychlých protiútoků. Jenže povedlo se jim snížit maximálně na šest bodů. Pak Španělé znovu zabrali a odskočili na dvouciferný počet bodů. Pomohlo jim i to, že pozorně bránili Parkera.

Do závěrečné čtvrtiny šli Španělé s náskokem 13 bodů a už si vítězství pohlídali, když chvílemi vedli až o 20 bodů. Hlavní zásluhu na tom měl dirigent a téměř neudržitelný Navarro, který zaznamenal 26 bodů a pět asistencí. Hlavní opora týmu Pau Gasol přidal 17 bodů.

Španělé tak potvrdili svou dominanci v evropském basketbalu v posledních letech. Na posledních sedmi šampionátech byli vždy v semifinále, přičemž k jednomu bronzu a třem stříbrům přidali druhé zlato. To dnešní zároveň znamená, že jako čtvrtá země v historii dokázali obhájit titul. Dříve se to povedlo pouze Litvě, Sovětskému Svazu a Jugoslávii. V historickém hodnocení zemí se posunuli na sedmé místo před bývalé Československo.

Bronz pro Rusko

V duelu o bronz ruští basketbalisté porazili překvapení šampionátu Makedonii 72:68 a napravili sedmé místo z předloňského šampionátu v Polsku, kde neúspěšně obhajovali titul. Jejich nejlepším střelcem byl s 18 body Andrej Kirilenko, hvězda z NBA, lídrem Makedonců byl opět naturalizovaný rozehrávač Bo McCalebb s 22 body.

Rusové porazili Makedonii podruhé během turnaje, v osmifinálové fázi zvítězili ještě těsněji 63:61 trojkou Sergeje Monji v poslední sekundě. Tentokrát vítězný koš vstřelil patnáct sekund před koncem Sergej Bykov, po němž ještě Alexej Šved z trestných hodů uzavřel skóre.

Mistrovství Evropy basketbalistů v Litvě:
Finále:
Španělsko - Francie 98:85 (50:41)
Nejvíce bodů: Navarro 27, P. Gasol a Calderón po 17, Fernández 14, M. Gasol 11 - Parker 26, Diaw 12, Noah 11, Batum 8. Fauly: 22:24. Trestné hody: 24/22 - 13/10. Trojky: 6:9. Diváci: 14.500.
O 3. místo:
Rusko - Makedonie 72:68 (36:30)
Nejvíce bodů: Kirilenko 18, Mozgov, Monja a Voroncevič po 10 - McCalebb 22, Ilievski 16, Antič 13. Fauly: 25:24. Trestné hody: 24/19 - 24/22. Trojky: 7:6. Diváci: 11.000.
Konečné pořadí ME:
1. Španělsko, 2. Francie, 3. Rusko, 4. Makedonie, 5. Litva, 6. Řecko, 7. Slovinsko, 8. Srbsko, 9. Německo, Turecko, Finsko a Gruzie.
Nejužitečnější hráč ME: Navarro (Šp.).
All star tým ME: Navarro, P. Gasol (Šp.), Parker (Fr.), Kirilenko (Rus.), McCalebb (Maked.).

Reklama