Hlavní obsah

Volejbalistky porazily na ME Izrael 3:0 a jsou v osmifinále

České volejbalistky porazily na mistrovství Evropy v Zrenjaninu Izrael hladce 3:0 po setech 25:11, 25:18 a 25:16. V bělehradském osmifinále se ve středu utkají s Francií, která po výhře 3:0 nad Ukrajinou skončila třetí ve skupině A. Češky do play off prošly z druhého místa za Polskem, které si díky prvenství ve skupině C zajistilo přímý postup do čtvrtfinále.

Foto: Sport.cz

České volejbalistky postoupily na ME do osmifinále.

Článek

Podle trenéra Jiřího Šillera dnes reprezentantky podaly slušný výkon. "Dařilo se nám podání i útok a také obrana na síti nebyla špatná. Ovšem nyní se už musíme dívat dopředu. S největší pravděpodobností narazíme na Francii, známe ji částečně z loňských vzájemných měření sil. Francouzky mají velmi dobře organizovanou hru," řekl.

S Francií se Češky dvakrát střetly v kvalifikaci na letošní ME. Doma v Karlových Varech vyhrály 3:2, v soupeřově domácím prostředí pak zvítězily 3:1 a zajistily si přímý postup. Francie musela hrát baráž, v níž vyřadila Finsko.

Izraelky dnes sice podaly snaživý výkon, ovšem jejich bojovnost na výkonnostně vyzrálejší soupeřky nestačila. Ve skupině skončily bez jediného vyhraného setu poslední a šampionát pro ně skončil.

"Volejbalistkám Izraele se start na mistrovství Evropy nepovedl. Cestu k vítězství nám usnadnily. Hráli jsme proti nim letos čtyřikrát v Evropské lize, tehdy byly všechny zápasy mnohem vyrovnanější. Izraelky se sice snažily hrát i po zdánlivě ztracených míčích, ovšem nedařilo se jim," doplnil Šiller.

Ten vsadil na osvědčenou základní sestavu, která na rozdíl od nedělního výkonu proti favorizovanému Polsku působila mnohem sebevědoměji. Své protivnice hned od prvních míčů dostala pod tlak jak podáním, tak i důraznějším útokem.

Hlavními tahounkami českého týmu byly na síti Havlíčková s Havelkovou, jejichž útočné akce Izraelky zastavovaly jen s obtížemi. Na servisu vynikala Plchotová, která dala v úvodní sadě přímo z podání dva body za sebou. Nápadité akce připravovala nahrávačka Mühlsteinová.

V izraelském týmu dokázaly dostat české volejbalistky pod tlak pouze prostějovské opory Artmenková s Velikou, které ale na udržení vyrovnané partie nestačily. Ostatní spoluhráčky totiž za jejich uměním daleko zaostávaly a vůbec neútočily.

Proto také svěřenkyně trenéra Šillera převyšovaly své soupeřky rozdílem třídy a první set měl zcela jednoznačný průběh. České reprezentantky jej vyhrály za pouhých dvacet minut a soupeřkám povolily uhrát pouze 11 bodů.

Pod dojmem jasně vyhrané sady české volejbalistky v druhém dějství polevily. Kouč Šiller jim při oddechovém čase vytýkal méně aktivity. Polevením v tempu umožnily na chvíli Izraelkám srovnat krok až do stavu 10:10.

V dalším průběhu ale český tým zpřesnil a také zrychlil kombinace a izraelské protivnice už nestačily držet krok. Na síti byly s obranou později a český tým dotáhl i druhý set bez větších problémů do vítězné koncovky.

Obdobný průběh měla i třetí sada, v níž opět stačily Izraelky pouze v úvodu. Trenér Šiller navzdory jasnému průběhu raději držel na palubovce opory co nejdéle, teprve v závěru zápasu se dostaly na palubovku i náhradnice. Ty už snadno dotáhly utkání do úspěšného konce, když proměnily hned první mečbol po úspěšném bloku Plchotové.

ME ve volejbalu žen, skupina C (Zrenjanin):
ČR - Izrael 3:0 (11, 18, 16)
Rozhodčí: Markov (Rus.), Schürmann (Švýc.). Čas: 65 min. Diváci: 450.
Skupina A (Bělehrad):
Francie - Ukrajina 3:0 (24, 14, 15)

Reklama