Hlavní obsah

Vítám větší počet zápasů, kvituje Sanders rozšíření Mattoni NBL

DĚČÍN

Dvě velké osobnosti charakterizují i v právě se rozbíhajícím soutěžním ročníku děčínský basketbal. Na palubovce tým diriguje nestárnoucí americký rozehrávač Levell Sanders a z lavičky ambiciózní družstvo vede zkušený trenér Pavel Budínský. Kam dotáhnou Severočechy v Mattoni NBL? Oba věří, že hodně daleko...

Foto: www.bkdecin.cz

Americký rozehrávač BK Děčín Levell Sanders

Článek

Sanders začal v české nejvyšší soutěži už svou dvanáctou sezónu. „Myslel jsem si, že teprve jedenáctou, ale manažer klubu pan Houser mě hned připomněl, že jsem v Česku ještě o rok déle. Ani to nepočítám a snad tahle statistika není tolik důležitá. Jsem zvědavý, co přinese soutěž rozšířená na čtrnáct účastníků. Budeme tedy hrát více zápasů, což beru pozitivně. A zajímavou zkušeností je start slovenského mistra Astrum Levice i Interu Bratislava. I v televizi jsem viděl, že v Levicích je vynikající divácká atmosféra, což může basketbalu jen prospět,“ říká Sanders.

Jak vnímá svoje přibývající léta? „Vím, že v šestatřiceti už nemám před sebou moc velkou budoucnost. Ale snažím se každý zápas si užívat,“ podotýká děčínská hvězda. A cíle do sezóny?  „Špička tabulky. Jsem soutěživý typ a chci, abychom co nejvíc vyhrávali, i když konkurence bude letos vynikající,“ hledí Sanders do příštích týdnů.

Trenér Pavel Budínský řeší otázku, jak nahradit odchod Američana Hatchera a absenci nemocného Soukupa. „Pro mě osobně byl Hatcher hráčem, který táhl tým ve všech aspektech. Až čas ukáže, zda se s jeho neúčastí vypořádáme. Pravdou je, že nám v útočné fázi chybí třicet bodů, které dávali v jednom zápase Hatcher se Soukupem dohromady,“ vysvětluje kouč.

Váží si toho, že basketbal v Děčíně si zachovává svůj kredit. „Jsem rád, že náš klub má na ligové mapě svoje místo. Máme šanci znovu se poměřovat s českými celky, které budou hrát evropské poháry, jako jsou Nymburk, Prostějov, Pardubice. Když vidíte, že jiné kluby končí a najednou zavřou krám, je to nepříjemné pro celý český basketbal. Škoda pro ligu, že v ní po odhlášení z finančních důvodů nepůsobí Nový Jičín, který sbíral medaile a často hrál finále,“ říká Budínský, který je zároveň reprezentačním trenérem.

„Budu rád, když se potvrdí předsezónní prognózy odborníků, že nás čeká nejlepší ligová soutěž v Česku v historii. Vítám i náročný zápasový program v úvodu sezóny. Chceme, aby hráči maximálně hráli a sbírali zkušenosti. Je to něco jiného, než trénink,“ dodává děčínský kouč.

Reklama

Související témata: