Hlavní obsah

O evropské volejbalové zlato se utkají Němky a domácí Srbky

BĚLEHRAD

Německé volejbalistky po čtvrtfinálové výhře nad českou reprezentací suverénně zdolaly na mistrovství Evropy i Italky a po 22 letech si zahrají ve finále. Jejich soupeřkami budou domácí Srbky, které ve vypjatém druhém semifinále plném zvratů zdolaly po pětisetové bitvě Turecko.

Článek

Němky zvítězily nad obhájkyněmi titulu Italkami nečekaně hladce ve třech setech 25:22, 25:22 a 25:17. Zato druhý dnešní duel v bělehradské hale Pionir nabídl obrovské drama.

Srbky vedly už 2:0 na sety, další dva ale pak těsně ztratily a v rozhodujícím dějství prohrávaly ještě 1:5. Nakonec však se štěstím a i díky esu o pásku v závěru vyhrály 15:12 a v bouřícím kotli s 8500 diváky se z jejich postupu do finále radoval i nejlepší tenista současnosti Novak Djokovič. Jako druhá rozhodčí zápas vedla zkušená česká sudí Karin Záhorcová.

Němky hrály naposledy finále na Euru v roce 1989, tehdy ještě jako tým NDR. Nyní je táhne k vrcholu staronová reprezentační opora smečařka Angelina Grünová, která si nesplnila sen kvalifikovat se na olympiádu v beachvolejbalu, a tak chce do Londýna s šestkovým týmem. V dnešním semifinále pokořila Grünová Italky 17 body.

Němky i Srbky si postupem do finále zajistily účast na listopadovém Světovém poháru v Japonsku, kde se budou rozdělovat první tři účastnická místa pro olympijský turnaj. Italky se budou prát po neúspěšné obhajobě titulu alespoň o bronz, pokud neuspějí, stupně vítězů budou kompletně jiné než před dvěma lety na ME v Polsku.

ME ve volejbalu žen v Bělehradu - semifinále:
Německo - Itálie 3:0 (22, 22, 17),
Srbsko - Turecko 3:2 (10, 22, -23, -23, 12).

Reklama