Hlavní obsah

Hrozby se naplnily. Basketbalová NBA přišla o první dva týdny sezóny

NEW YORK

Kvůli přetrvávajícímu sporu majitelů klubů s hráčskou asociací zrušil komisionář basketbalové NBA David Stern první dva týdny základní části, která měla i s českým nováčkem Janem Veselým v dresu Washingtonu začít 1. listopadu.

Foto: Eduardo Munoz , Reuters

Komisionář basketbalové NBA David Stern v obležení novinářů.

Článek

Stern naplnil svou hrozbu o zkrácení sezóny v pondělí poté, co ztroskotala poslední série jednání. Zástupci obou stran nenašli společnou řeč během pěti hodin v neděli a neshodli se na podmínkách nové kolektivní smlouvy ani na pondělní sedmihodinové schůzce, jež byla nejdelší v dosavadním průběhu vyjednávání.

"Dělí nás propast"

"Stále jsme hodně vzdáleni prakticky ve všech oblastech. Dělí nás propast, která je tak široká, že ji prostě tentokrát nemůžeme překročit," uvedl Stern. Vzhledem k tomu, že si zástupci hráčů a klubů nenaplánovali další formální setkání, varoval komisionář NBA před dalšími škrty v programu sezony.

Nejslavnější basketbalová soutěž světa přijde o zápasy poprvé od ročníku 1998/99, kdy byla zredukována na 50 zápasů. "Po každém dnu, který uplyne, musíme počítat s dalším zkrácením toho, co zbylo ze sezóny. Doufali jsme, že k tomuhle nedojde," dodal Stern.

Soutěž prý ve velkém ohrožení

Také prezident hráčské unie Derek Fisher se obává toho, že sezóna je ve velkém ohrožení. "Do téhle situace jsme se nechtěli dostat. Nejsme ale schopni dohodnout se s NBA na spravedlivé dohodě," dodal šéf NBPA.

Zrušením prvních dvou týdnů přijde sezóna o rovných 100 zápasů, což bude pro kluby pouze na vstupném znamenat odhadovanou ztrátu 83 miliónu dolarů. Hráčská unie už dříve vyčíslila, že basketbalisté přijdou o 350 miliónů dolarů každý měsíc, který bude trvat výluka.

Ta začala 1. července poté, co se zástupci hráčů a klubů nedohodli na podmínkách nové kolektivní smlouvy místo té, co vypršela na konci června. Spory se vedou především o platový strop a podíl na zisku. Hráči požadují 53 procent, zatímco kluby nabízejí 47 procent. Obě strany minulý týden jednaly o rozdělení 50 na 50, ale pouze v informativní rovině.

Problémem platový strop 

Hlavním problémem se totiž ukázal být platový strop, o němž se v minulých dvou dnech mluvilo především. Dosavadní systém umožňoval bohatým týmům jako například Los Angeles Lakers díky množství výjimek zaplatit takzvanou daň z luxusu a překročit strop, čímž měly výhodu před menšími mužstvy. Stern už dříve řekl, že bych chtěl osekat platy hráčů o celkově 800 miliónů dolarů.

Zástupci klubů proto chtěli zavést tvrdší platový strop. Z tohoto požadavku nakonec podle Sterna slevili, nicméně zástupci hráčů tvrdí, že zpřísnění daně z luxusu by stejně fungovalo jako tvrdý platový strop, který by odradil kluby od utrácení na platy hráčů. "Diskutovali jsme o systému, o systému a o systému. A hodně se rozcházíme," uvedl Stern.

Krize přišla až po sezóně

Krize přišla paradoxně po sezóně, v níž vzrostly výnosy a také televizní sledovanost. "Bylo by nesmyslné zabít celý rok poté, co máme za sebou nejlepší sezónu v historii NBA," uvedl výkonný šéf hráčské unie Billy Hunter. "Trvalo nám docela dlouho, než jsme se vzpamatovali po výluce z roku 1998, a tentokrát by to mohlo trvat mnohem déle," dodal.

Při minulé výluce byla sezóna NBA zachráněna na poslední chvíli 6. ledna 1999. Kvůli nutnosti odehrát během krátké doby 50 zápasů však úroveň soutěže značně poklesla.

Reklama