Hlavní obsah

Basketbalistky USK v Eurolize podlehly Jekatěrinburgu

PRAHA

Basketbalistky ZVVZ USK Praha v Evropské lize po dvou předchozích výhrách dnes na vlastní palubovce podlehly Jekatěrinburgu 59:74. Pražanky s ruským favoritem držely krok jen v první čtvrtině, pak tým z Uralu zabral a odrazil se k triumfu skvělou obrannou a účinnou hrou pod košem v útoku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Annu Montananaovou z USK Praha (vpravo) brání Cappie Pondexterová z Jekaterinburgu.

Článek

"Ztratili jsme kontakt se soupeřem kvůli naší neúspěšné střelbě v prvním poločase. Devět proměněných pokusů z 32 je proti týmu, jaký má Jekatěrinburg, velmi málo. Jekatěrinburg se naopak chytil několika koši," řekl po utkání kouč USK Lubor Blažek.

Na lavičce Jekatěrinburgu se z výhry svého týmu radovala také česká rozehrávačka a úřadující nejlepší basketbalistka Evropy Hana Horáková, která je však mimo hru kvůli zlomenině levé ruky. USK má nyní bilanci dvou výher a tří porážek, příští čtvrtek se české mistryně představí v maďarském Györu. Jekatěrinburg vyhrál čtyřikrát z pěti pokusů.

Na USK po cenném minulém triumfu ve Valencii jako by dolehlo, že do zápasu nemůže zasáhnout jeho zraněná nejlepší střelkyně Miltonová-Jonesová, jejíž absence byla hodně citelná i v podkošových soubojích, kde měl Jekatěrinburg navrch i díky výškové převaze.

"Má drobné svalové zranění a dnes jsme nechtěli riskovat zhoršení jejího stavu. Budeme ji potřebovat v dalších, důležitějších zápasech," uvedl Blažek. "Naše hráčky jako by nejprve relaxovaly, když viděly, že na hřišti není Miltonová-Jonesová. Hráli jsme pomalu, bez jiskry. Ale když jsme zvýšili tempo, začali jsme hrát, co jsme si předsevzali," uvedl kouč vítězného celku Algirdas Paulauskas.

První čtvrtina ještě domácím vyšla, pak na ně ale dolehla střelecká krize. Hvězdný Jekatěrinburg, který dnes neukázal mnoho slabin, ve druhé desetiminutovce využil toho, že tým z Folimanky přes šest minut nedokázal skórovat. USK z herní krize nepomohla ani portugalská rozehrávačka Penicheirová, která si dnes v týmu českých mistryň odbyla svoji euroligovou premiéru.

Montaňanová v domácím týmu zůstala v ofenzivě se svým příspěvkem 24 bodů osamocená, příliš se nedařilo tradičním střeleckým oporám Vítečkové a především Elhotové, která nedala ani bod. Pražanky se při střelbě pohybovaly jen kolem třicetiprocentní úspěšnosti, navíc hodně ztrácely na doskoku.

O poločase vedl Jekatěrinburg o dvanáct bodů

Jekatěrinburg od začátku těžil z výborné útočné hry pod košem, ruským šampionkám ani nemuselo vadit, že za prvních čtrnáct minut daly jediný koš mimo vymezené území. I tak jejich náskok dál narůstal, s dvanáctibodovým trhákem v poločase se hostující tým, jenž v ofenzivě spoléhal na Parkerovou, Grudaovou či dirigentku Pondexterovou, nespokojil a na začátku třetí čtvrtiny USK ještě víc nalomila dvěma trojkami Artěšinová.

Kouč USK Blažek zkusil nástup soupeře zastavit zónovou obranou, ale ani ta suverénky z Ruska nerozhodila. Když USK na konci třetí čtvrtiny ztrácel propastných 25 bodů, stala se ze závěru už jen formalita. Pražanky si dojem z utkání v závěru trochu vylepšily, když odmítly možný debakl a manko přece jen stáhly. Nic to ale nezměnilo na tom, že Jekatěrinburg vyhrál i sedmý vzájemný zápas.

"Vážím si toho, že jsme konec nezabalili a hráli až do konce, i když to vypadalo rozhodnutě. Udělali jsme z té ztráty nakonec rozumný výsledek," řekl Blažek.

Utkání 5. kola Evropské ligy basketbalistek:
Skupina A:
ZVVZ USK Praha - UMMC Jekatěrinburg 59:74 (13:17, 19:31, 31:56)
Nejvíce bodů: Montaňanová 24, F. Eldebrinková 16, Vítečková 11 - Grudaová 15, Parkerová, Pondexeterová a Artěšinová 11. Rozhodčí: Giansanti (It.), Mitrovski (Mak.), Olaru (Rum.). Fauly: 18:15. Pět chyb: 34. Kulichová, 37. Burgrová (obě USK). Trestné hody: 11/8 - 15/13. Trojky: 5:5. Diváci: 1000.
Kaunas - Györ 71:51 (za hosty Šujanová 8 bodů), Galatasaray Istanbul - Gdyně 77:71, Bourges - Valencie 50:77 (za hosty Veselá 4 body).
Skupina A:
1. Galatasaray Istanbul550428:35410
2. Valencie541389:3079
3. Jekatěrinburg541360:2999
4. USK Praha523327:3447
5. Bourges523317:3357
6. Gdyně514347:3886
7. Györ514350:4206
8. Kaunas514311:3826

Reklama

Související témata: