Hlavní obsah

Basketbalistky USK porazily v Evropské lize Gdyni 8 a přiblížily si postup

PRAHA

Basketbalistky ZVVZ USK Praha v dnešním utkání Evropské ligy porazily Gdyni 82:77 a připsaly si čtvrté vítězství. Uhájily tak čtvrtou příčku ve skupině A a udělaly důležitý krok směrem k osmifinále, neboť zdolaly pravděpodobně největšího konkurenta v boji o postup. Na výhře měla velkou zásluhu autorka 24 bodů Eva Vítečková, která se blýskla dvěma trojkami ve vyrovnané koncovce.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kateřina Elhotová z USK Praha (vlevo) a Jolene Andersonová z Gdyně (vpravo).

Článek

"Je to cenné vítězství, protože Gdyně je velmi silný tým, který nemá slabinu. Na utkání jsme se zodpovědně připravili, protože jsme tohle vítězství hodně potřebovali," řekl po utkání trenér Lubor Blažek.

České mistryně začaly hodně nervózně a jen v první čtvrtině si připsaly sedm ztracených míčů. Naopak Polky zaznamenaly čtyři rychlé trojky a získaly mírné vedení. Pak se však chytila domácí střelkyně Eva Vítečková, která devíti body v řadě poprvé poslala USK do vedení 20:19.

Po 14 odehraných minutách přišla Gdyně o trenéra Javiera Forta, který tak vehementně protestoval proti výkonu rozhodčích, že dostal dvě technické chyby najednou a byl vyloučen.

"To nás hodně překvapilo, protože se nestává často, aby v jedné akci dostal trenér dvě technické. Pro nás to byla velká rána, ale museli jsme se znovu zkoncentrovat na hru," řekl asistent trenéra Gdyně Jaroslaw Rynas, který si tak prožil premiéru v roli hlavního kouče.

USK měl navíc výhodu čtyř trestných hodů, což pomohlo k odskočení na sedm bodů. Polky byly na chvíli rozhozené, ovšem ještě do poločasu dokázaly snížit znovu na rozdíl jediného bodu.

Ve třetí části se oba týmy přetahovaly ve skóre, USK držela zejména španělská reprezentantka Anna Montaňanová. Gdyně se opírala o Američanku Jolane Andersonovou, která střílela trojky a svou bojovností dělala domácím velké problémy. Vysokoškolačky zejména špatně přebíraly v obraně, a tak byly soupeřky často volné na střelbu z dálky, která jim vycházela.

Žádnému z celků se nedařilo odskočit na více než čtyři body a z utkání bylo drama až do konce. Za stavu 71:71 znovu ukázala svou extratřídu Vítečková, která zachovala klid a dala důležitou trojku. A minutu před koncem svůj kousek zopakovala. USK pak už zásluhou trestných hodů a skvělého obranného zákroku Montaňanové dovedl zápas k důležitému vítězství.

"Ty dvě trojky na konci byly rozhodující, ovšem mohli jsme utkání rozhodnout mnohem dříve, kdybychom lépe pracovali při obranném doskoku. Gdyně získala mnoho míčů při doskoku na následné zakončení, že to mohlo zápas rozhodnout," prohlásil kouč Blažek. "Naštěstí holky zachovaly chladnou hlavu a dovedly zápas k výhře. Kdyby takhle hrály koncovku s Galatasarayem, mohly porazit i jeho," připomněl těsnou porážku z října.

Stejného názoru byla i Kateřina Elhotová, která se na výhře podílela osmi body. "Doskoky nám dělaly problém. Nebyla to ale vina jen podkošových hráček, i my křídla jsme je tam kolikrát pustily pod koš. To musíme do příštího zápasu zlepšit," uvedla česká reprezentantka.

Skupina A:
ZVVZ USK Praha - Gdyně 82:77 (20:21, 37:36, 56:57)
Nejvíce bodů: Vítečková 24, Montaňanaová 16, Kulichová 11 - Andersonová 26, Ajanovičová 12, Robertová 11. Fauly: 20:18. Trestné hody: 20/17 - 16/12. Trojky: 5:5. Diváci: 1000.

Reklama