Hlavní obsah

Zástupci hráčů a klubů ratifikovali kolektivní smlouvu NBA a ukončili výluku

NEW YORK

Zástupci basketbalistů a klubů NBA ratifikovali novou kolektivní smlouvu, na jejichž podmínkách se dohodli koncem listopadu. Formálně tak ukončili pětiměsíční výluku a potvrdili, že zkrácená sezóna elitní ligy začne 25. prosince.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Komisionář NBA David Stern (vpravo) na čtvrteční tiskové konferenci.

Článek

"Jsem rád, že mohu oznámit, že jsme ukončili vyjednávací proces o kolektivní smlouvě a dosáhli jsme dohody. Tahle smlouva nám pomůže posunout se kupředu díky svému lepšímu obchodnímu modelu, vyváženější lize a lepším poměrem mezi odměnou a výkonem," uvedl v tiskovém prohlášení komisionář NBA David Stern.

Nová kolektivní smlouva je podepsána na deset let, nicméně hráčská unie si prosadila opci na její vypovězení po šesti letech.

Ratifikováním dohody tak definitivně padly obavy, že by kvůli vyjednávání o nové smlouvě přišli basketbalisté i fanoušci o celou sezónu. Tréninkové kempy a trh s volnými hráči zahajují dnes, prvních pět ligových zápasů je na programu 25. prosince. Každý tým odehraje v základní části 66 utkání.

Výnosy si rozdělí rovným dílem

Podle podmínek kontraktu si hráči a kluby rozdělí výnosy z basketbalu rovným dílem. Právě tento poměr byl ve sporu jedním z hlavních bodů. Kluby uvedly, že současný model přinese oproti tomu předchozímu čtyřnásobně větší balík peněz, které se rozdělí mezi týmy.

Obě strany se navíc dohodly na nové daňové sazbě a stanovily platový strop na sezónu 58 miliónů dolarů. Maximální délka kontraktů byla snížena o jeden rok na pět sezón pro vlastní hráče a platy nových hráčů se mohou zvyšovat o 7,5 procenta na sezónu.

Nová jsou také dopingová pravidla. Zavádí se testování i mimo sezónu, zvyšují se tresty za přistižení a kontroly budou i na růstový hormon.

Reklama