Hlavní obsah

Simmons střelecky řádil, dovedl Nymburk k výhře v Minsku

Basketbalisté Nymburka zvítězili ve VTB lize potřetí za sebou. Běloruský Minsk 2006 porazili na jeho hřišti 92:84. Po pěti prohrách pokračují pro změnu v sérii úspěchů. Zasloužil se o to zejména Američan Chester Simmons, který zaznamenal 35 bodů a stanovil tak nový rekord sezony VTB ligy. Zároveň šlo o čtvrtý nejlepší výkon v historii jen o dva body za rekordem soutěže.

Foto: Petr Horník

Basketbalista Nymburka Chester Tre Simmons

Článek

Nymburští při utkání také uctili památku zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla, když zápas odehráli s černými páskami na svých dresech. O jeho skonu se dozvěděli krátce před odjezdem na utkání v běloruské metropoli, když opouštěli svůj hotel.

"Že utkání odehrajeme s páskami, bylo naším spontánním a společným rozhodnutím. Bylo to asi to nejmenší, co jsme dnes mohli udělat. Osobnost, jakou pan Havel byl, si to bez debat zaslouží. On byl tím člověkem, který naši zemi vedl směrem na západ a k demokracii, za což mu můžeme jenom děkovat. Pan Havel zaslouží respekt všech. A stejně tak to vnímají i naši američtí spoluhráči," řekl ČTK kapitán nymburského týmu Ladislav Sokolovský.

Pikantní je, že nymburské hráče nečekaná zpráva zasáhla v zemi, jejíž režim v čele s prezidentem Alexandrem Lukašenkem byl Havlovi dlouhodobě trnem v oku. Vedení nymburského týmu před utkáním také muselo oslovit vedení VTB ligy, zda hráči mohou do utkání nastoupit s páskami. "Naše žádost se setkala s pochopením," uvedl tiskový mluvčí Nymburka Ondřej Šimeček. Středočeši dál přemítají, jak Havlovu památku uctít i v dalších zápasech. "Čtvrtečnímu domácímu ligovému utkání s Kolínem zřejmě bude předcházet minuta ticha," řekl Sokolovský.

Nymburk vedl už v průběhu první půle o devět bodů, ovšem Minsk hru vyrovnal a ještě před poločasem se sám ujal tříbodového vedení. Mírně navrch měl i po celou třetí čtvrtinu, ovšem na víc než pět bodů soupeři neodskočil.

Český mistr toho využil v nástupu do poslední části. Sérií 18:6 získal třináctibodový náskok a klid do koncovky. V ní Minsku dovolil přiblížit se maximálně na pět bodů a zásluhou Simmonsovy přesné ruky při trestných hodech dovedl zápas k výhře.

Vedle řádícího Simmonse, který se dostal do čela pořadí střelců podle průměru bodů na zápas, se dařilo i dalšímu Američanovi Lamayneu Wilsonovi, který zaznamenal 17 bodů a především v úvodu zápasu byl oporou hostujícího celku. Dvanáct bodů a 11 doskoků přidal Petr Benda a jen o bod méně Radek Nečas.

Nymburk poskočil na páté místo devítičlenné skupiny B. Minsk zůstal poslední a stále čeká na první výhru.

VTB liga basketbalistů, skupina B
Minsk 2006 - ČEZ Basketball Nymburk 84:92 (15:20, 39:39, 60:61)
Nejvíce bodů: Eldridge 17, Laškevič a Kudravcev po 16 - Simmons 35, Wilson 17, Benda 12, Nečas 11. Fauly: 21:25. Trestné hody: 30/23 - 24/17. Trojky: 1:7.

Reklama

Související témata: