Hlavní obsah

VIDEO: Násilí v amerických obchodech. Důvod? Nové boty Air Jordan

Strkanice, potyčky a zatýkání provázely v pátek ve Spojených státech zahájení prodeje nových sportovních bot Air Jordan firmy Nike, které jsou retrem modelu vyrobeného v roce 1996 pro legendárního basketbalistu Michaela Jordana. Informovaly o tom místní média a policie.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Nová edice bot legendárního basketbalisty Michaela Jordana je v USA hitem

Článek

Přes poměrně vysokou cenu 180 dolarů (3560 korun) a slibovanou slevu při objednání přes internet se u obchodů mnoha měst po celé zemi tlačily tisíce lidí v naději mít co nejrychleji boty nazvané Air Jordan 11 Retro Concords. V Seattlu i jinde lidé přicházeli do obchodních center již kolem 2:00 ráno a brzy zde propukaly násilnosti.

"Dav již před otevřením prorazil dvoje dveře. Lidé se začali prát, někteří se snažili předbíhat. Policisté museli někdy zasáhnout slzným plynem," řekl policejní mluvčí Mike Murphy z předměstí Seattlu ve státě Washington.

Podobné scény se odehrávaly v Texasu, Virginii a dalších amerických státech. Snad nejvíce zatčených bylo v předměstí Atlanty, nejméně čtyři. Za mřížemi skončil především nakupující, který odmítl poslechnout policistu a napadl ho. Zadržena byla také žena, která nechala v autě svá dvě miminka a odešla čekat do fronty.

Reklama

Související témata: