Hlavní obsah

Bobrovský: Na vysedávání v hospodě mám dost času

V roce 2006 dostal brněnské basketbalistky v Eurolize na úplný vrchol. V současnosti se trenér Jan Bobrovský těžko vyrovnává s tím, že jeho družstvo vyhrálo v této sezóně v základní skupině prestižní soutěže pouze jedno z deseti utkání.

Foto: PRÁVO

Trenér Jan Bobrovský.

Článek

Počítal jste s lepší bilancí?

Určitě. Byť pracujeme s mnohem nižším rozpočtem než v minulosti a disponujeme hodně úzkým kádrem, rozhodně jsem tak katastrofální výsledky nečekal.

V čem vidíte hlavní příčiny?

Máme hodně nevyzrálé družstvo, které podává nestabilní výkony. Dlouho jsem nabádal k trpělivosti, ale ta už pomalu dochází i mně. Když holky leckdy ani pořádně nebojují, není na našich výsledcích zase nic tak divného.

Jak je nese kouč, který s brněnským družstvem slavil v minulosti tolik důležitých vítězství?

Strašně mě to trápí. Zejména návraty z ciziny po nepovedených euroligových utkáních jsou teď hodně těžké. Přemítám, zda jsme se neměli raději přihlásit do Eurocupu, v němž nenastupují tak silné celky. Jenže většina našich sponzorských smluv je uzavřena právě v souvislosti s účastí v Evropské lize.

Neříkáte si, zda máte ještě zapotřebí trénovat družstvo, které už zdaleka nemá tak vysoké ambice jako dřív?

Takhle neuvažuju. Tenhle klub jsem kdysi s bývalým manažerem Hamzou zakládal a cítím velkou odpovědnost za to, aby aspoň trochu slušně dál fungoval. Dokud to půjde, nechci ho nechat padnout.

A nevyčítal už vám někdo, že si kazíte jméno a současnými výkony poněkud negujete předchozí velké úspěchy?

Občas něco takového kolem sebe zaslechnu, ale nevěnuju tomu velkou pozornost. Lidé, jichž si vážím, mi totiž naopak dávají najevo, jak si cení, že se snažím udržet ženský basket v Brně aspoň na trochu solidní úrovni.

Už víte, jak bude vypadat příští sezóna?

Momentálně moc ne. Vyprší nám totiž smlouva s Friscem, jenž je naším generálním partnerem. Může se stát, že budeme schopni dát dohromady jen tým pro českou ligu.

Peníze se vám teď pokouší shánět bývalý fotbalový reprezentant Karel Kroupa. Projevilo se to už nějak?

V dnešní ekonomické krizi jsme těžko mohli čekat, že Karel přijde a pohrnou se k nám milióny. Nějaké výsledky už ale má a já věřím, že z dlouhodobého hlediska nám pomůže.

Byl byste ochoten vést družstvo, které by hrálo třeba jen uprostřed ligové tabulky?

To si popravdě moc představit nedokážu. Mohu ale v klubu pracovat i na jiné než trenérské pozici.

Život bez basketbalu si tedy ani v 66 letech nedokážete představit?

Přiznám se, že nikoli. Nejít skoro každé ráno do haly na trénink by mi přišlo hodně divné. Tvrdím, že na vysedávání doma nebo v hospodě mám ještě dost času.

Co očekáváte od druhé poloviny sezóny?

Že aspoň trochu důstojně dokončíme Euroligu a dostaneme se do ligového finále, v němž budeme chtít co nejvíc potrápit pražský USK. Pořád věřím, že naše forma půjde ještě nahoru.

Bude u toho americká pivotka Robinsonová, kterou dlouhodobě kritizujete?

Jsem z minulosti u amerických basketbalistek zvyklý na ledacos, avšak s tak nabubřelým chováním jsem se nikdy předtím ještě nesetkal. Robinsonová u nás zřejmě skončí na konci roku. Pokusíme se za ni najít náhradu.

Reklama

Související témata: