Hlavní obsah

V nominaci házenkářů na ME jsou všechny opory, lídrem je Jícha

V šestnáctičlenné nominaci české házenkářské reprezentace na mistrovství Evropy v Srbsku jsou všechny opory včetně nejlepšího hráče světa za rok 2010 Filipa Jíchy. Svěřenci trenéra Martina Liptáka budou na šampionátu usilovat také o šanci probojovat se na olympijské hry v Londýně. Do turnaje vstoupí v neděli 15. ledna utkáním s Německem, ve skupině B se střetnou ještě se Švédskem a Makedonií.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Házenkář Filip Jícha v dresu reprezentace

Článek

"Je pravda, že jsem ještě nikdy za svého působení u českého národního týmu neměl k dispozici takto pohromadě všechny hráče, které jsem tu chtěl mít," liboval si kouč Lipták, jenž v minulých dnech absolvoval s reprezentanty soustředění v Zubří. Do dějiště šampionátu se tým přesune v neděli a v úterý a ve středu ještě odehraje dva zápasy za zavřenými dveřmi s domácím Srbskem.

"Jsem rád, že necestujeme na nějaký přípravný turnaj někam mimo Srbsko a už můžeme být v místě šampionátu. Delší aklimatizace před turnajem se nám osvědčila i v případě posledního Eura v Rakousku," uvedl Lipták na svazovém webu.

Hlavním tahounem mužstva by měl být Jícha, jenž se stal na minulém ME nejlepším střelcem a byl také nejužitečnějším hráčem. "Je to základní úderná síla našeho týmu, a i když si možná lze představit hru reprezentace bez něho, jde to opravdu jen stěží," prohlásil Lipták.

V nominaci jsou i Alois Mráz a Pavel Horák, kteří měli zdravotní problémy. "Oba jsou pro tým nesmírně důležití. Lojza svou všestranností a Pavel by měl svými brankami pomoci v některých fázích ulevit Filipovi," řekl kouč.

Gólmanskou dvojici tvoří zkušení Petr Štochl a Martin Galia. "Ani jeden z brankářů nejede na mistrovství jako výrazná jednička. Jejich vzájemná kolegialita a vzorná spolupráce jsou dlouhodobě jejich silná devíza, z které těží jak oni, tak celý tým," uvedl Lipták. Další brankář Tomáš Mrkva je jedním ze čtyř náhradníků.

Mezi 16 nominovanými hráči je jediný zástupce české extraligy Jiří Motl z Lovosic, jenž bude na levém křídle náhradníkem Karla Nocara. "Jirka je inteligentní pracovitý hráč, který v případě nouze dokáže na levém křídle Karla nahradit. Karlova úloha je ale nezastupitelná, co se týče atmosféry v týmu a důležitý je i svou využitelnosti na různých postech v obraně," prohlásil trenér českého týmu.

Nominace českých házenkářů na ME v Srbsku:
Brankáři: Martin Galia (Grosswallstadt/Něm.), Petr Štochl (Füchse Berlín/Něm.),
pivoti: David Juříček (St. Raphael/Fr.), Václav Vraný (Schaffhausen/Švýc.),
spojky: Pavel Horák (Göppingen/Něm.), Jiří Hynek (Hamm-Westfalen/Něm.), Filip Jícha, Daniel Kubeš (oba Kiel/Něm.), Alois Mráz (Wetzlar/Něm.), Tomáš Sklenák (Eisenach/Něm.), Jan Stehlík (St. Raphael/Fr.), Jiří Vítek (Bergischer HC/Něm.),
křídla: Jan Filip (St. Gallen/Švýc.), Jiří Motl (Lovosice), Karel Nocar (Chambéry/Fr.), Jan Sobol (Skopje/Mak.).
Náhradníci: Tomáš Číp (Prešov/SR), Radek Horák, Kamil Piskač (oba Dukla Praha), Tomáš Mrkva (Hamm-Westfalen/Něm.).

Reklama