Hlavní obsah

Čeští házenkáři odletěli na Euro do Srbska vylepšit osmé místo

Se sedmi hráči prestižní bundesligy a nejsilnějším možným kádrem dnes čeští házenkáři odletěli za obhajobou osmého místa na mistrovství Evropy do Srbska. Svěřenci Martina Liptáka, kteří se v základní skupině v Niši utkají s Německem, Švédskem a Makedonií, budou zároveň bojovat o postup do kvalifikace na letošní olympijské hry v Londýně. Šampionát potrvá od 15. do 29. ledna.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Radost českých házenkářů

Článek

Úkol pro první fázi turnaje je jasný: postup ze skupiny do hlavní části. To znamená neskončit v základní skupině B poslední. Jako nejschůdnější se nabízí cesta přes Makedonii, která je považována za outsidera.

"Nejsme minimalisti, abychom se soustředili jen na zápas s Makedonií. Myslím, že to by bylo zbytečné tam jet. Dneska jsme v jiné situaci než před dvěma lety na šampionátu v Rakousku, máme v nominaci Horáka a Juříčka a o tyto dva hráče je silnější i naše výkonnost. Máme na to, abychom zvládli i zápasy proti Švédsku nebo Německu," řekl ČTK kouč národního týmu Martin Lipták.

Tým pro obhajobu osmého místa mohl sestavit z toho nejlepšího, čím česká házená momentálně disponuje. Ještě během uplynulého týdne se v rámci přípravného bloku v Zubří vznášely zdravotní otazníky nad Janem Sobolem, Pavlem Horákem a Aloisem Mrázem, ale nakonec nikdo nebude chybět.

"Je pravda, že někteří budou mít v týdnu drobné úlevy. Týká se to především Lojzy Mráze, který prodělal vážné zranění palce, ale vývoj je dobrý a měl by být připravený nastoupit," uvedl Lipták.

Hlavní hybnou silou českého výběru však bude opět Filip Jícha, hvězda a kanonýr bundesligového Kielu. Především jeho zásluhou reprezentanti dva roky zpátky v Rakousku překvapili laickou i odbornou veřejnost atraktivní hrou a osmým místem. "Ve skrytu duše bych chtěl, aby toto výborné družstvo bylo ještě lepší," podotkl Lipták.

S případným úspěchem na mistrovství Evropy jde ruku v ruce i možná účast českých házenkářů na olympiádě v Londýně. V Srbsku jsou ve hře poslední dvě volná místa v dubnové kvalifikaci. Část účastníků Eura už má jistý start, Češi ale potřebují postoupit ze skupiny a pak v celkovém pořadí neskončit v konfrontaci s Polskem, Německem, Norskem, Srbskem, Slovenskem, Makedonií, Ruskem a Slovinskem hůře než druzí.

"Tady platí, že úspěch vyrábí další úspěch. Když uspějeme na mistrovství Evropy, je tu šance na kvalifikaci. Ale my takto opravdu neuvažujeme. Nerad bych se před jednou velkou akcí zaobíral akcí, která bude následovat. Jedeme uspět na mistrovství Evropy a olympiáda teď není téma dne," řekl Lipták.

Házenkáři před nedělním vstupem do turnaje proti Německu sehrají ještě dvě přípravná utkání s domácími Srby, která poslouží k vyladění formy. "Až se bojím, že vše, co jsme si naplánovali, vychází. Udělali jsme spoustu taktické a kondiční práce. Popracujeme ještě na zápasové kondici, budeme pilovat protiútok a chceme se zaměřit také na způsob hry při osobní obraně na Filipa Jíchu," nastínil Lipták náplň přípravy už v dějišti šampionátu.

Český celek do turnaje vstoupí v neděli v 17:20 utkáním s Německem.

Reklama