Hlavní obsah

Howard překonal po 50 letech rekord NBA v trestných hodech

NEW YORK

Basketbalista Orlanda Dwight Howard nastřílel ve čtvrtečním utkání NBA 45 bodů a doskočil 23 míčů, čímž výrazně přispěl k výhře nad Golden State 117:109. Howard překonal po téměř 50 letech rekord v počtu střílených trestných hodů v jednom zápase, když si připsal hned 39 pokusů. Proměnil jich jednadvacet.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Basketbalista Orlanda Dwight Howard.

Článek

Dosavadním Howardovým maximem bylo "jen" 24 trestných hodů. Hráči Warriors ho faulovali pokaždé, když se přiblížil ke koši. Orlandu k výhře výrazně pomohl také Hedo Turkoglu 20 body. Na straně Warriors nasbíral Monta Ellis 30 bodů a 11 asistencí, David Lee přidal 26 bodů a 12 doskoků. Domácí vedli ještě tři minuty před koncem, ale nezvládli koncovku.

Golden State nasbíralo celkem 36 faulů, za což od zámořských novinářů sklidil kritiku trenér Warriors Mark Jackson, že utkání pro diváky nebylo moc pohledné.

Kouč: O diváky se nestarám

"Já se nestarám o diváky, mě zajímají vítězství. A naše taktika zvýšila šance na výhru," řekl ke kritice Jackson.

O překvapení čtvrtečního programu se postaral Cleveland, který vyhrál ve Phoenixu 101:90. Na páté výhře Clevelandu z deseti utkání měl velký podíl Kyrie Irving, který si 26 body vytvořil osobní rekord. Antawn Jamison přidal 23 bodů. Na straně domácích se hned šest hráčů dostalo do dvouciferných čísel, ale nikdo výrazněji nevyčníval s výjimkou Steva Nasha (16 bodů a 15 asistencí). Phoenix ještě na začátku poslední čtvrtiny vedl 80:75, ale zbytek utkání nezvládl.

"Když se koukneme s odstupem na tenhle zápas, řekneme si, že to byla zbytečná prohra s týmem, který máte porážet," řekl po utkání křídelní hráč Suns Jared Dudley.

Hvězdný Anthony se zranil

Basketbalisté New Yorku prohráli na půdě Memphisu 83:94 a navíc možná na pár zápasů přijdou o zraněného Carmela Anthonyho, který utkání nedohrál kvůli zvrtnutému kotníku. Anthony dal za 20 minut 14 bodů, a přestože ze hry odstoupil již na začátku druhé půle, byl nejlepším střelcem Knicks. Druhá hvězda New Yorku Amare Stoudemire vstřelil jen šest bodů a Tyson Chandler si připsal dva body.

Memphis se mohl opřít o výkon Rudyho Gaye, který nastřílel 26 bodů, když trefil 11 z 16 střel. Náhradník O.J. Mayo přidal 18 bodů a osm doskoků. Memphis v utkání ani jednou neprohrával a místy vedl až o 25 bodů. New York podlehl po čtyřech výhrách v řadě.

Výsledky NBA:
Atlanta - Charlotte 111:81, Golden State - Orlando 109:117, Memphis - New York 94:83, Milwaukee - Detroit 102:93, Phoenix - Cleveland 90:101.

Reklama