Hlavní obsah

Házenkáři projdou na ME makedonským peklem

Martin KézrPrávo

Přes prohru 29:33 se Švédy mají čeští házenkáři na mistrovství Evropy v Srbsku pořád osud plně ve svých rukou. Pokud dnes v Niši uhrají s Makedonií (20.15 h, ČT 4) alespoň bod, určitě postoupí ze skupiny B a mohou se těšit na souboje s Dánskem, Polskem a domácí reprezentací. Utkání budete moci sledovat na Sport.cz v on-line reportáži.

Foto: ČTK/AP

Český házenkář Jan Filip v zápase se Švédskem

Článek

Navíc by Češi do druhé fáze šampionátu v takovém případě nešli s prázdnou. Pokud v odpoledním zápase dosud neporažené Švédsko zdolá i Německo, získají reprezentanti jistotu postupu už před svým zápasem. Pořád ale budou večer ve hře body, které si lze přenést do další skupiny.

„Nechceme si hrát na žádná kdyby. S Makedonií to bude docela žhavý tanec, protože budou mít v zádech čtyři tisíce fanoušků, ale věřím, že jsme to schopni zvládnout,“ říká trenér Martin Lipták.

Dosavadní zápasy Makedonců ale byly pro soupeře tak trochu peklem, z bouřícího hlediště létaly na palubovku mince, zapalovače, plastové lahve. „Nesmíme se zaleknout zápasu v klasickém balkánském prostředí,“ tvrdí na svazovém webu kapitán Karel Nocar s vědomím, že publikum bude Makedonce hnát, jako by hráli o život: „Když se jim ale nebude dařit, začnou se při své povaze sypat, a pak bychom je měli předčít házenkářskou šikovností.“

Hvězdou soupeře je kanonýr Lazarov, Filip Jícha ho chce v přímém souboji přehrát. „Po těch šancích, co jsem zahodil se Švédy, jsem se na sebe zdravě naštval,“ tvrdí nejlepší český hráč, jenž z devatenácti střel proti Švédsku vytěžil jen 8 branek. „Mojí úlohou ale není jen dávat góly. Radši jsem, když má naše hra hlavu a patu a jsme nebezpeční. S Němci to fungovalo, proti Švédům jsme ale bohužel nechali kontrolu nad zápasem soupeři a to už nesmíme zopakovat,“ míní Jícha.

Reklama