Hlavní obsah

Bryant odbyl první slyšení mlčením

EAGLE (USA)

Basketbalista Kobe Bryant absolvoval první slyšení před soudcem, který bude řídit jeho proces kvůli obvinění ze znásilnění. Hráč Los Angeles Lakers během dvanáctiminutového řízení nepromluvil ani slovo, jen se občas šeptem domlouval se svými právníky.

Článek

Bryant se k soudu dostavil v šedém obleku a bez doprovodu manželky Vanessy jen pár hodin poté, co odehrál v dresu Lakers zápas NBA s Torontem. Poprvé se u soudu objevila i rodina žalobkyně: rodiče, dva bratři a bratranec, ale do projednávání formalit nijak nezasahovali.

"Rodina oběti byla přesvědčena o tom, že je důležité ukázat lidem, že jejich příbuzná je v tomto případu skutečně obětí a proto chtěli projevit svoji podporu," vysvětlila účast příbuzných v soudní budově Krista Flanniganová, zaměstnankyně soudní kanceláře v Eagle.

Žádné zbytečné formality

Bryant se při jednání vzdal prostřednictvím svých právníků práva na formální seznámení s obžalobou a trestem, který mu v případě odsouzení hrozí. "Rozhodli jsme se respektovat obvyklé soudní procedury a nebudeme dnes zahajovat obhajobu. Svého klienta jsem detailně seznámila s obviněním i případným trestem," řekla Bryantova obhájkyně Pamela Mackeyová. Basketbalista může být odsouzen ke čtyřem letům vězení a dvacetileté podmínce.

K soudu zase za měsíc

Další jednání stanovil soudce Terry Ruckriegle na 19. prosince a 23. ledna, tam se budou projednávat různé procedurální návrhy. Bryant bude muset být u obou slyšení, aby prokázal, že plní podmínky kauce. Ta zůstala stanovena na 25.000 dolarů.

Při dalším slyšení 19. prosince by se mělo mimo jiné projednat, zda obhajoba dostane k dispozici lékařskou dokumentaci žalobkyně a její záznamy z krizového centra pro znásilněné. Lednové jednání by se mělo soustředit na podmínky samotného procesu. Stanovena by měla být například pravidla, podle nichž budou připouštěna svědectví expertů.

Reklama