Hlavní obsah

Hráčky USK porazily Györ, Miltonová-Jonesová psala historii

PRAHA

Basketbalistky ZVVZ USK Praha ve 13. kole základní skupiny Evropské ligy zvítězily doma nad maďarským Györem 74:63. K šesti porážkám si připsaly sedmou výhru. Americká pivotka USK Delisha Miltonová-Jonesová si dnes připsala 14 bodů a jako první hráčka v historii Euroligy pokořila hranici 2500 nastřílených bodů.

Foto: Lukáš Vondruš, ČTK

Lindsay Whalenová z USK(vlevo) a Edita Sujanová z Györu v utkání Evropské ligy.

Článek

USK už měl jistý postup, naopak Györ věděl, že po základní skupině pro něj soutěž končí. Proto výsledek utkání nebyl z pohledu vývoje skupiny důležitý, domácí hráčky si však chtěly udržet pohodu před play off.

Hned v první minutě si vyvrkla kotník klíčová hráčka Györu Quanitra Hollingsworthová a maďarský celek to na chvíli rozhodilo. USK se podařilo rychle odskočit na osm bodů, ale poté přišla série chyb, návrat Hollingsworthové a Györ ještě v první čtvrtině otočil na 20:19.

Ve druhé čtvrtině se ale české mistryně chytly v útoku i v obraně a sérií 14:4 se znovu ujaly osmibodového vedení. Velkou zásluhu na tom měla Petra Kulichová, která v obraně sváděla důraznou bitvu pod košem s Hollingsworthovou, navíc se přes ni dokázala prosadit i v útoku. USK se dařilo dostat míč na pivotky, Elhotová navíc přidala dvě rychlé trojky a náskok postupně narůstal.

Ve druhé půli předváděly domácí hráčky trpělivý basketbal, šetřily čas a nechávaly soupeřky sbírat fauly. Výborně hrály hlavně v obraně, kde Györu nedovolily čtyři minuty ani bod. Dva bloky například ve třetí čtvrtině zaznamenala křídelní hráčka Elhotová. Výsledkem bylo šestnáctibodové vedení, se kterým šly do závěrečné čtvrtiny.

V poslední desetiminutovce si svěřenkyně trenéra Lubora Blažka náskok bez větších obtíží hlídaly. Hráčky Györu měly nadále problémy v útoku, a tak ani nevadilo, že domácím už tolik nešla střelba. V poslední pětiminutovce dal Blažek šanci i hráčkám, které tolik prostoru nedostávají.

Za poražené odehrála 27 minut česká reprezentantka Edita Šujanová, která zaznamenala 10 bodů, pět doskoků a dobře bránila Miltonovou-Jonesovou. Nejlepší střelkyní Györu byla s 19 body Hollingsworthová. Za USK hned čtyři hráčky pokořily desetibodovou hranici.

ZVVZ USK Praha - Györ 74:63 (20:20, 47:35, 61:45)
Nejvíce bodů: Miltonová-Jonesová 14, Elhotová 12, Whalenová a Burgrová po 10 - Hollingsworthová 19, Šujanová a Vinczeová po 10. Fauly: 16:26. Trestné hody: 25/17 - 17/16. Trojky: 3:1.

Reklama