Hlavní obsah

O zlato na ME házenkářů si zahraje domácí Srbsko s Dánskem

BĚLEHRAD

Házenkáři Srbska využili výhody domácího prostředí k prvnímu postupu do finále mistrovství Evropy. Tým pořadatelské země si v neděli v Bělehradu zahraje o zlato s Dánskem, které bude usilovat o svůj druhý kontinentální titul.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Házenkáři Dánska oslavují výhru nad Španělskem a postup do finále ME v Srbsku.

Článek

Srbsko porazilo v dnešním semifinále ve vyhecovaném balkánském derby 26:22 Chorvatsko. Nejlepším střelcem vítězného týmu byl spoluhráč Filipa Jíchy z Kielu Momir Ilič, jenž se trefil osmkrát, z toho polovinu branek zaznamenal ze sedmiček.

Dánsko se dostalo do finále díky vítězství 25:24 nad Španělskem. Tomu tak nevyšla odveta za loňské semifinále mistrovství světa a téměř na den přesně po roce opět skandinávskému soupeři podlehlo. Kvůli první porážce na turnaji tak ani letos Španělé nezískají svůj první evropský titul. Vicemistři světa Dánové se budou snažit napodobit vítězný šampionát z roku 2008.

Páté místo obsadili házenkáři Makedonie, kteří v základní skupině vyřadili českou reprezentaci. Tým kolem hvězdy Kirila Lazarova dnes porazil 28:27 Slovinsko a zajistil si zároveň start v jarní kvalifikaci o postup na olympijské hry. Poražení Slovinci se dostanou na kvalifikační turnaj pouze v případě, že domácí Srbsko získá titul.

Makedonský kanonýr Lazarov z Atlétika Madrid přispěl k dnešnímu vítězství osmi góly a celkově 61 brankami na turnaji stanovil nový rekord ME. Historické tabulky přepsal jednatřicetiletý Lazarov také před třemi lety na MS, kde nastřílel 92 gólů.

Mistrovství Evropy v házené mužů v Srbsku
Semifinále
Dánsko - Španělsko 25:24 (12:10)
Srbsko - Chorvatsko 26:22 (13:14).
O 5. místo
Makedonie - Slovinsko 28:27 (16:12)

Reklama

Související témata: