Hlavní obsah

Veselému pokazila debut v základní sestavě vysoká porážka

Ve svém dvanáctém utkání v NBA basketbalista Jan Veselý poprvé nastoupil v základní sestavě Washingtonu. V pátečním utkání na palubovce Houstonu odehrál 29 minut, zaznamenal pět bodů a šest doskoků, po zápase však důvod k radosti neměl. Jeho tým podlehl vysoko 76:103 a má stále krajně nelichotivou bilanci tři výhry a 16 porážek.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Jan Veselý.

Článek

Veselý stihl všechny své pozitivní zápisy do statistiky v první polovině zápasu, kdy se hostům dařilo držet se soupeřem krok. Přidal navíc tři získané míče, po poločasové přestávce už zaznamenal jen dvě ztráty. V hodnocení plus/minus skončil na nule, lépe na tom byl z jeho spoluhráčů jen Maurice Evans, jenž při pětiminutovém pobytu na hřišti měl jeden kladný bod.

"Jan do toho naskočil a hrál dobře. Řekl bych, že první poločas byl z jeho strany hvězdný," chválil českého nováčka nový hlavní kouč Washingtonu Randy Wittman. Začátkem ledna v utkání s Houstonem Veselý dobře bránil argentinskou hvězdu Luise Scolu. Tentokrát už tak úspěšný nebyl a pivot Houstonu nastřílel 19 bodů. "Byla to pro něj cenná lekce hrát na Scolu, což je hodně dobrý hráč," uvedl Wittman.

V poločase prohrával Washington jen o tři body, ale zbytek zápasu nezvládl. V závěrečných 18 minutách měli hosté deset ztrát míče a Houston je v této fázi i díky tomu přestřílel 46:21. Celkem zaznamenali Wizards 24 ztrát, nejvíc v sezóně.

"Padla na nás únava, přestali se koncentrovat a házeli míč všude možně," konstatoval nový hlavní kouč Washingtonu Randy Wittman, který ve svém druhém utkání v této roli utrpěl první porážku. "Třicet minut jsme dřeli, hráli většinou chytře. Blbý je, že se hraje na 48 minut," prohlásil hořce.

Nejlepším střelcem zápasu byl s 21 body Chase Budinger, který minulé tři duely strávil pouze na lavičce, ale tentokrát skvěle zastoupil zraněného kanonýra Kevina Martina. Za Washington dal 17 bodů John Wall.

Pozici nejlepšího týmu soutěže si pojistila Oklahoma City, která zvítězila nad Golden State 120:109 hlavně zásluhou 37 bodů Kevina Duranta. Jen o tři body méně dal Derrick Rose z Chicaga, které porazilo Milwaukee 107:100. Po šestizápasové pauze se vrátil do sestavy Miami Dwyane Wade, jenž léčil zraněný kotník, a 28 body přispěl k výhře nad New Yorkem 99:89. Ještě o tři body více dala další domácí hvězda LeBron James.

NBA:
Boston - Indiana 94:87,
Chicago - Milwaukee 107:100,
Cleveland - New Jersey 96:99,
Dallas - Utah 116:101,
Denver - Toronto 96:81,
Detroit - Atlanta 101:107,
Golden State - Oklahoma City 109:120,
Houston - Washington 103:76 (za hosty Veselý 5 bodů, 6 doskoků),
Miami - New York 99:89,
Minnesota - San Antonio 87:79,
New Orleans - Orlando 93:67,
Philadelphia - Charlotte 89:72,
Portland - Phoenix 109:71.

Reklama