Hlavní obsah

Jan Veselý pro Právo o životě v NBA: Za stovku jsem do kasy neplatil

WASHINGTON

Jediný český basketbalista v NBA Jan Veselý nastoupil už k jedenácti zápasům, připsal si v nich celkem 23 bodů a průměrně strávil na palubovce 12,5 minuty. Se čtenáři Práva se znovu podělil nejen o herní zážitky v zámoří.

Foto: ČTK/AP

Jan Veselý (vlevo) se spoluhráči z Washingtonu Masonem a Wallem

Článek

"Od té doby, co jsem se ozval naposledy, jsem prodělal zásadní změnu. Stal se ze mě hráč NBA a vážím si každé minuty, kterou můžu odehrát. V úterý ale došlo k velkému zásahu do týmu. Z důvodu neuspokojivých výsledků odvolali trenéra Saunderse, což ani nechci nějak komentovat.

Pod novým koučem Wittmanem jsme odehráli zatím jen vítězné střetnutí s Charlotte, ale ještě těžko hodnotit, co změna přinesla. Dal mi ale docela dost prostoru, hrál jsem 19 minut a snad i výkon celého týmu byl příslibem zlepšení. Zatím jsme vyhráli jen tři z osmnácti zápasů, jsme však odhodlaní špatný začátek sezóny zlomit.

Hodně se tu mluvilo o mé srážce s jednou z hvězd, bostonským Rayem Allenem. Rozhodně v tom nebyl žádný úmysl. Soupeř se snažil oběhnout moji clonu a šlápl mi na nohu, čímž si poranil kotník. Šlo o nešťastnou náhodu, určitě ve mně Washington nenašel zlého muže.

Příjemnější byla situace, kdy jsem jako první hráč Wizards v této sezóně zaznamenal stý bod, to se stalo v zápase, ve kterém jsme zaskočili lídra z Oklahomy. V Evropě bych za to musel určitě dát něco do týmové kasičky nebo alespoň přinést flašku.

Tady se na to ale tolik nehraje. Platí se především za pozdní příchody, to se mi zatím vyhýbá. I když není tak obsáhlý pokutovník, neznamená to, že bych jako nováček mančaftu nedělal takové ty klasické věci jako například uklízení míčů po tréninku.

Když mám třeba chuť jít si sám zastřílet nebo do posilovny, není to žádný problém. V úterý jsem po takovém individuálním tréninku zůstal v hale koukat na hokejový duel Capitals s Bostonem.

Musím se přiznat, že můj pokus opatřit si řidičák nedopadl dobře kvůli angličtině, takže jsem ještě stále bez auta. Na reparát se musím prostě připravit líp. S telefonem mám bohužel problém u mezinárodního volání, takže zatím můžu být ve spojení přes mobil jenom v rámci USA. Už příští týden za mnou ale dorazí rodina, což je pro nás šance se po dlouhé době zase vidět. Chtěl bych se jim i basketbalově předvést co nejlépe."

foto:

Reklama