Hlavní obsah

Házenkáři Dánska zdolali ve finále mistrovství Evropy domácí Srby

Házenkáři Dánska se stali mistry Evropy. Ve finále v Bělehradě porazili před bouřlivou kulisou dvaceti tisíc diváků domácí Srbsko 21:19 a získali svůj druhý kontinentální titul. V utkání o bronz zvítězili Chorvaté nad Španělskem 31:27.

Foto: ČTK/AP

Dán Thomas M. Mogensen (vlevo) se snaží zakončit přes Nikolu Manojloviče ze Srbska

Článek

Ve finále se od začátku hrála opatrná házená, které kralovali oba brankáři. Srbové se zdáli být z první finálové účasti nervózní a vyprodaná aréna jako by je spíše svazovala. Navíc jim scházel zraněný Zarko Šešum, kterého při semifinále zasáhl hozenou lahví do oka vlastní fanoušek. Ten prý mířil na soupeřovu lavičku, ale netrefil se.

Dánové těžili z dobré obrany, nejlepšímu srbskému střelci Iličovi dovolili poprvé skórovat až v 25. minutě. V té době už byli Seveřané v mírném náskoku, který si drželi od úvodních minut první půle. V úvodním dějství padlo pouze šestnáct branek.

Po návratu z kabin Dánové rychle odskočili na rozdíl čtyř tref, a i když bojovní domácí i díky skvělým zákrokům brankáře Staniče záhy snížili ztrátu na jediný gól, zkušenější Seveřané jejich opakovaný nápor pokaždé odrazili.

Dánský triumf symbolicky stvrdil v poslední minutě po technické chybě soupeře nejlepší střelec finále Hansen, který si připsal devět branek. Seveřané tak Srbům v nejlepší možnou chvíli vrátili porážku ze základní skupiny a radují se také z účasti na olympijských hrách v Londýně.

"Tenhle turnaj pro nás byl jak na horské dráze. Ve skupině jsme dvakrát prohráli, z toho jednou se Srbskem a po tom zápase jsem řekl, že doufám, že se ještě potkáme. K naší radosti se to stalo," uvedl dánský kouč Ulrik Wilbek. Finále podle něj rozhodla střelecká potence Hansena. "Zvlášť ve druhé půli byl fantastický. Rozhodla také naše obrana," chválil defenzivu.

Srbové byli i přes porážku na své tažení pyšní. "Hráčům gratuluji za celý turnaj, posunuli jsme srbskou házenou vpřed," řekl po historickém úspěchu trenér Veselin Vukovič. "Před prvním vzájemným zápasem ve skupině jsme Dány dlouhá léta neporazili a bylo nad naše síly je zdolat dvakrát na stejném turnaji. Navíc jsme byli fyzicky i psychicky vyčerpaní z ohromně těžkého semifinále s Chorvatskem," hledal příčiny porážky Vukovič.

Vicemistři z předchozího šampionátu Chorvaté v "malém finále" oplatili Španělsku porážku o dva góly z osmifinálové skupiny. Nejlepším střelcem vítězného týmu byl s osmi brankami Blaženko Lackovič. Za bronzové medailisty z MS Španěly, kteří poprvé na turnaji prohráli až v semifinále, se trefil sedmkrát Daniel Sarmiento.

Čeští házenkáři navzdory vysokým očekáváním a úvodní výhře nad Německem nepostoupili ze základní skupiny a skončili čtrnáctí. Z předchozího šampionátu obhajovali osmé místo.

Mistrovství Evropy v házené mužů v Bělehradu:
Finále: Dánsko - Srbsko 21:19 (9:7)
Nejvíce branek: Hansen 9, Eggert 3/1 - Prodanovič 4, Vučkovič 3. Rozhodčí: Abrahamsen, Kristiansen (oba Nor.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 1/1. Vyloučení: 4:3. ČK: 53. Manojlovič (Srb.). Diváci: 19.982 (vyprodáno).
O 3. místo: Chorvatsko - Španělsko 31:27 (13:12).

Reklama

Související témata: