Hlavní obsah

Basketbalisté Miami udolali Chicago. Rose vybouchl při trestňácích

MIAMI

V souboji dvou nejlepších týmů Východní konference NBA zdolali basketbalisté Miami rivala Chicago 97:93. V texaském derby se po prodloužení radoval Dallas, který porazil San Antonio 101:100.

Foto: Rhona Wise , Reuters

Derrick Rose výsledek těsně před koncem neotočil.

Článek

Basketbalisté Miami v repríze loňského finále Východní konference téměř celý zápas vedli, ale v koncovce plné chyb mohl 22 vteřin před koncem výsledek otočit Derrick Rose. Úřadující MVP soutěže za stavu 94:93 pro Miami však neproměnil ani jeden trestný hod.

Netrefil se ani James

Naděje Bulls na zvrat ale žila dál, protože na druhé straně obě šestky minul LeBron James. Poté zvýšil jedním trestným hodem Chalmers, ale Chicago mělo 10 vteřin na vyrovnání. Rose však svoji šanci neproměnil.

"Je to těžké, už jsem v takových situacích byl a šestky jsem proměnil, tentokrát nikoli. Zklamal jsem svůj tým, jediné, co mi zbývá, je se z toho poučit," řekl Rose k nepřesným trestným hodům v koncovce. Do té chvíle přitom Rose trefil všech 12 šestek a v sezóně má úspěšnost 85 procent.

Hvězda přijela na kole

Rose v utkání táhl svůj celek s 34 body, ale trefil jen jedenáct z 28 střel. Nejlepším střelcem zápasu byl LeBron James s 35 body, který kvůli zácpám na silnicích způsobených maratónem v Miami přijel na zápas na kole. "Už jsem takhle párkrát jel, ale ne moc často. Dneska mi to přišlo jako dobrý nápad," uvedl James.

Do sestavy Dallasu se vrátil Dirk Nowitzki, který se mohl radovat z těsného vítězství Mavericks. Dallas proti San Antoniu vedl ve třetí čtvrtině o 18 bodů, na což trenér Spurs Greg Popovich zareagoval výměnou celé základní pětky. Náhradníci Spurs předvedli šňůru 26:4 a otočili vývoj zápasu.

Závěrečných sedm minut čtvrté části byli Spurs ve vedení, ale v poslední vteřině poslal utkání do prodloužení Jason Terry. V nastaveném čase Dallas zvítězil díky košům Terryho a Nowitzkého. Terry byl nejlepším střelcem utkání s 34 body.

"Je to zničující. Nevím, co po mně chcete. Abych brečel? Je to velmi zničující," dal po utkání průchod svému zklamání trenér Spurs Greg Popovich.

Lakers se probouzejí

Minnesotta byla lepší než Lakers ve většině statistik, přesto se ze vzácného vítězství na hřišti soupeře 106:101 radoval tým z Los Angeles. Lakers zaznamenali teprve druhou venkovní výhru v sezóně.

Minnesota ztratila jen čtyři míče a měla 24 útočných doskoků, jenže střílela o poznání hůře než soupeř. Oba celky trefily 40 střel z pole, ale domácí na to spotřebovali o 25 pokusů více. Hvězdou byl Kobe Bryant s 35 body a 14 doskoky. Nejlepší výkon v sezóně předvedl Pau Gasol s 28 body. Minnesotu ve hře držel Kevin Love s 33 body a 13 doskoky.

Denver zakolísal

Po šesti výhrách v řadě prohrál Denver, který na své půdě nestačil na Los Angeles Clippers 105:109. K vítězství Clippers dotáhl 32 body Chauncey Billups, který nastoupil v rodném městě proti bývalému týmu. Chris Paul přidal 25 bodů. Clippers trefili čtrnáct z 30 tříbodových střel.

Výsledky NBA:
Boston - Cleveland 87:88, Dallas - San Antonio 101:100 po prodl., Denver - LA Clippers 105:109, Miami - Chicago 97:93, Minnesota - LA Lakers 101:106, New Jersey - Toronto 73:94, New Orleans - Atlanta 72:94, Orlando - Indiana 85:106.

Reklama

Související témata: