Hlavní obsah

Nymburk v Eurocupu nedokončil obrat s Valencií a prohrál

Basketbalisté Nymburka ve třetím utkání osmifinálové skupiny Evropského poháru ULEB sahali po senzačním obratu s Valencií, ale španělskému favoritovi nakonec podlehli 71:80. Středočeši ještě v poločase v Pardubicích prohrávali o 15 bodů, ve třetí čtvrtině krátce vedli, ale nakonec triumfoval tým, který předloni celou soutěž vyhrál. Příští úterý se Středočeši představí na palubovce dnešního soupeře ve Valencii. Ta nyní vede skupinu se třemi výhrami a míří za postupem do play off.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Nymburský hráč Eugene Lawrence (vlevo) a Nando de Colo z celku Valencie.

Článek

"Každá porážka mrzí, ale dnes nejsem ani moc frustrovaný, protože se někdy musíme dívat i na kvalitu soupeře. Druhý poločas byl z naší strany výborný, ale abyste poráželi takové soupeře jako Valencie, musíte ze sebe vydat asi ještě víc a mít i štěstí," řekl trenér Nymburka Ronen Ginzburg.

Jeho svěřenci v nedělním utkání VTB ligy prohráli v Gdyni a po sérii 18 vítězných zápasů poznali přemožitele, což na nich možná ještě dnes v kombinaci s nahuštěným programem zanechalo hlavně v prvním poločase stopy. Hra Nymburka nápadně připomínala nepovedené vystoupení v Gdyni, znovu se na začátku domácí trápili hlavně na útočné polovině a s pouhou třicetiprocentní úspěšností střelby Valencii nemohli konkurovat.

Hosté se vytasili skvělou obranou a pod nymburským košem v útoku exceloval De Colo, autor poločasových 17 bodů.

"V prvním poločase jsme nehráli dobře, zbytečně jsme drželi míč a opravdu poznali, co znamená pojem španělská obrana. A De Colo hrál navíc fantastický zápas," uvedl Ginzburg.

Manko nymburští zvládli vymazat

Patnáctibodové manko Nymburku v souboji s loňským účastníkem Euroligy nedávalo moc nadějí, ale přestávka ráz utkání zásadně změnila. Domácí se okamžitě chytili úspěšnou střeleckou smrští, při které zářil hlavně Abrams. Ten za pět minut nasázel třináct bodů, dvě trojky přidal i Simmons a Nymburk po sedmi minutách k nadšení svých fanoušků už třímal jednobodové vedení.

"V poločase jsme změnili některé věci v útoku a rázem se nám začalo dařit víc," všiml si Ginzburg.

Hráči Valencie ale panice nepodlehli, jejich nový kouč a světový šampion z roku 1990 Velimir Perasovič své hráče uklidnil oddechovým časem a po něm se španělský celek vrátil k dobré hře z prvního poločasu. "Třetí čtvrtina byla ze strany Nymburka skvělá a my byli rázem pod tlakem. Ale je důležité poznání, že jsme se i z tak složité situace dokázali dostat a cenné vítězství uhájili," řekl Perasovič.

Kanonýr De Colo dál střádal důležité body, Nymburk nalomily i úspěšné trojky soupeře. Valencie ve čtvrté čtvrtině nápor domácích odrazila. Klíčová byla sedmibodová šňůra hostů, kteří v posledním dějství odskočili ze stavu 67:65 do vedení 74:65. Nymburku uškodilo také to, když pět minut před koncem odešel s pěti fauly na střídačku klíčový rozehrávač Lawrence.

Evropský pohár ULEB - 3. kolo osmifinálové skupiny:
ČEZ Nymburk - Valencia Basket 71:80 (12:20, 30:45, 56:59)
Nejvíce bodů: Simmons 20, Pumprla 17, Abrams 15 - De Colo 32, Claver a Caner-Medley po 14. Rozhodčí: Christodulu (Řec.), Lopes (Portug.), Chiari (It.). Fauly: 25:21. Pět chyb: Lawrence - Claver, Martínez. Trojky: 6:7. Diváci: 2833.
VEF Riga - Gravelines 78:61 (45:38).
Tabulka:
1. Valencie330229:1836
2. ČEZ Nymburk321241:2235
3. VEF Riga212208:2324
4. Gravelines303186:2263

Reklama

Související témata: