Hlavní obsah

Vítečková z USK je šestou nejlepší basketbalistkou Evropy

PRAHA

Basketbalistka ZVVZ USK Praha Eva Vítečková je šestou nejlepší hráčkou Evropy za rok 2011. Rozhodlo o tom hlasování fanoušků a expertů, kteří v anketě FIBA Europe určili hráčkou roku Španělku Albu Torrensovou. Ta vystřídala na trůnu českou reprezentantku Hanu Horákovou, která vyhrála před rokem.

Foto: Petr Horník, Právo

Basketbalistka Eva Vítečková

Článek

Torrensová vyhrála především zásluhou fanoušků, kteří jí poslali téměř 18 tisíc hlasů, tedy více než třem dalším hráčkám v pořadí za ní dohromady. V hlasování expertů byla dvaadvacetiletá křídelnice Galatasaraye Istanbul druhá za Ruskou Marií Stěpanovovou. Celkem ale jednoznačně vyhrála.

Vítečková obsadila šesté místo v hlasování expertů i u fanoušků, kteří jí poslali 4705 hlasů. Odměnili ji za to, že v minulé sezoně táhla českou reprezentaci ke čtvrtému místu na mistrovství Evropy a je také hlavní ofenzivní silou USK v Evropské lize.

Česká křídelnice se mezi nejlepší hráčky dostala i před rokem, kdy při triumfu Horákové skončila čtvrtá, a to především zásluhou stříbrných medailí na mistrovství světa. Tentokrát sice Vítečková dostala od fanoušků i expertů více hlasů než loni, přesto jí to stačilo jen na šesté místo.

Torrensová v minulé sezoně dovedla Salamanku k triumfu v Evropské lize. Druhá Stěpanovová zase společně s třetí Jelenou Daniločkinovou byly hlavními hvězdami Ruska při triumfu na mistrovství Evropy. Tam zářily také Francouzka Sandrine Grudaová a Turkyně Nevriye Yilmazová, které rovněž skončily před Vítečkovou.

Pořadí ankety o nejlepší basketbalistku Evropy:
1. Torrensová (Šp./Salamanca/Galatasaray, 240 hlasů experti/17.773 fanoušci)
2. Stěpanovová (Rus./Jekatěrinburg, 251/6520)
3. Daniločkinová (Rus./Orenburg, 219/6083)
4. Grudaová (Fr./Jekatěrinburg, 180/4485)
5. Yilmazová (Tur./Fenerbahce, 115/10263)
6. Vítečková (ČR/USK, 98/4705).

Reklama