Hlavní obsah

VIDEO: Veselý poprvé skutečně zaperlil a pomohl Washingtonu k výhře

Osobní maximum si vytvořil Jan Veselý, když v neděli pomohl deseti body Washingtonu na palubovce Detroitu 98:77. Český basketbalista poprvé v NBA předvedl své umění a odehrál v zámoří nejlepší zápas.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Jan Veselý z Washingtonu (vpravo).

Článek

Jan Veselý při utkání proti Detroitu

Washington vyhrál první čtvrtinu 26:18, ale v poločase bylo vyrovnáno. Tři minuty před koncem třetí části ještě Detroit vedl, ale poté dal svůj první koš v zápase John Wall, čímž nastartoval rozhodující šňůru 22:2. Od počátku trháku až do konce zápasu byl na palubovce Veselý.

Ostravský rodák zaznamenal také tři bloky, dva zisky a dvě asistence. Sice čtyřikrát ztratil míč, ale v bilanci plus/minus si připsal 24 kladných bodů. A Veselého obranný zákrok proti nejlepšímu hráči Pistons Gregu Monroeovi ze závěru první čtvrtiny se dostal dokonce do desítky nejlepších akcí nedělního dění v NBA.

Wizards k šesté výhře v sezóně střelecky táhli Nicky Young a Javale McGee, kteří dali 22 bodů. McGee přidal 11 doskoků. Ani bod v první půli nedal Wall, ve druhé ale nastřílel devět bodů a hlavně si vylepšil osobní rekord 15 asistencemi.

"V první půli jsem nebyl tak agresivní jako v předchozích zápasech. Jakmile jsem dal první koš, dostal jsem se do rytmu, domácí si mě museli začít všímat, což mi pomohlo vytvářet střely pro spoluhráče," řekl Wall.

Detroit podlehl po čtyřech výhrách za sebou, protože se mu vůbec nevedla střelba. Přísnější měřítko v dresu Pistons snesl pouze pivot Greg Monroe, který nastřílel 27 bodů.

Lakers zachránil Bryant 

Los Angeles Lakers v Torontu přišli o osmnáctibodové vedení, ale nakonec vyhráli 94:92 díky vítěznému koši Kobeho Bryanta. Ten v poslední části nastřílel 11 z 27 bodů a 4,2 sekundy před koncem definitivně otočil skóre. Přestože Bryant předtím minul pět střel za sebou, vzal osud utkání na sebe. Lakers vyhazovali z autu, Bryant se dokázal sám bez pomoci clony zbavit dvou obránců a střelou z odskoku poslal hosty do vedení.

Toronto si ihned vzalo oddechový čas, ale poté nedokázalo do pěti sekund vyhodit a přišlo o míč. To se domácím nelíbilo, protože si chtěli vzít další time out, ale o něj zažádali pozdě.

"Nechodil jsem na vysokou školu, ale počítat umím. A to bylo pět sekund," řekl Bryant k přestupku domácích, kteří se sami připravili o šanci na zvrat.

Raptors nepomohl ani osobní rekord Josého Calderóna, který dal 30 bodů. Za Lakers zaznamenal další španělský reprezentant Pau Gasol 16 bodů a 17 doskoků.

Boston udolal oslabené Chicago

Boston porazil oslabené Chicago 95:91. Na výhře Celtics měl výrazný podíl rozehrávač Rajon Rondo, který předvedl mimořádný triple-double za 32 bodů, 15 asistencí a 10 doskoků. Bulls nastoupili bez Derricka Rose a Ripa Hamiltona.

Nečekaně jasně 107:87 zvítězilo Miami na půdě Atlanty. Zápas rozhodla dominance hostující základní pětky, která přehrála tu domácí 77:40.

Výsledky NBA:
Atlanta - Miami 87:107, Boston - Chicago 95:91, Detroit - Washington 77:98 (za hosty Veselý 10 bodů, 8 doskoků), Golden State - Houston 106:97, Memphis - Utah 88:98, Toronto - LA Lakers 92:94.

Reklama

Související témata: