Hlavní obsah

Basketbalistky se dozvědí jména soupeřů v olympijské kvalifikaci

ANKARA

Soupeřky českých basketbalistek v olympijské kvalifikaci určí středeční los v Ankaře, který rozdělí dvanáct týmů do čtyř tříčlenných skupin. Evropu zastupují na základě výsledků loňského kontinentálního šampionátu ještě Francie, Chorvatsko a domácí Turecko.

Článek

"Nikoho vyvoleného nebo vysněného z týmů v ankarském osudí nemám. Z mého pohledu bude důležité, aby zůstaly podle předběžného plánu evropské týmy v jednom koši a na nikoho z nich jsme nenarazili," řekl ČTK trenér české reprezentace Lubor Blažek.

Kvalifikační turnaj je na programu od 25. června do 1. července a letenky na olympiádu získá v Ankaře pět týmů. Z každé skupiny postoupí dva celky a čtyři vítězové čtvrtfinálových zápasů si zajistí start v Londýně. O poslední volné místo budou bojovat čtyři poražené týmy vyřazovacím způsobem.

Vedle čtyř evropských zástupců do olympijské kvalifikace zasáhnou Argentina, Kanada, Japonsko, Korea, Mali, Mosambik, Nový Zéland a Portoriko. Přímý postup na olympijské hry si už zajistily basketbalistky Angoly, Austrálie, Brazílie, Číny, Ruska, USA a pořádající Velké Británie.

České basketbalistky startovaly na posledních dvou olympijských turnajích. V Aténách 2004 skončily páté a před čtyřmi lety v Pekingu obsadily sedmé místo. Cestu do Pekingu si přitom musely vybojovat rovněž ve světovém kvalifikačním turnaji.

Přípravu na kvalifikační zápasy začnou české basketbalistky po skončení nejvyšší soutěže 14. května v Lázních Bělohrad. "Opakovaně se nám tento model osvědčil. V přípravě počítáme se zápasy s Austrálií, Tureckem, Francií a Ruskem. Jednali jsme i o utkáních s USA, jenže se nám nabízené místo v Turecku v nevyhovujícím termínu nezamlouvalo," dodal Blažek.

Reklama