Hlavní obsah

Nymburk bude hrát o šestý pohárový triumf za sebou s Děčínem

O vítězství v Českém poháru basketbalistů se utkají favorizovaný Nymburk a Děčín, který se do finále probojoval poprvé v historii. V sobotu budou mít Severočeši výhodu domácího prostředí.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér basketbalistů Nymburka Ronen Ginzburg

Článek

Nymburk, který usiluje o šesté prvenství v soutěži za sebou, dnes v semifinálovém utkání zdolal USK Praha 109:61. Český mistr plnil od začátku roli favorita. První čtvrtinu vyhrál o 16 bodů a svůj náskok dál zvyšoval. Trenér vítězů Ronen Ginzburg prostřídal všechny hráče, nejlepším střelcem Nymburka byl s 19 body Wilson.

Týmu USK citelně chyběl pivot Sedmák a nejlepší střelci vysokoškoláků ve čtvrtfinálovém duelu proti Pardubicím Votroubek, Hruban a Šotnar dnes zaznamenali dohromady pouze 14 bodů.

Děčín měl cestu do finále složitější. S druhým týmem ligové tabulky Prostějovem ještě minutu před koncem třetí čtvrtiny prohrával, ale díky šňůře 21:1 otočil zápas na svou stranu. Poslední část Děčín ovládl stejně jako předchozí desetiminutovku rozdílem osmi bodů. Celkem 21 body přispěl k postupu Sanders, 16 bodů včetně čtyř trojek dal Alič.

Děčínský kouč Pavel Budínský mohl být po předchozím trápení s prvoligovým Jindřichovým Hradcem tentokrát spokojen. "Myslím, že konstruktivní kritika padla na úrodnou půdu a chtěli jsme se především revanšovat domácím fanouškům," řekl Budínský, jenž vyzdvihl výkony Aliče a Sanderse. "Patřilo nám posledních patnáct minut zápasu. Když fanoušci vytvořili bouřlivou atmosféru, tak jsme to psychicky zvládli, byli jsme už na koni a závěr jsme kontrolovali," prohlásil.

Prostějovský kouč Zbyněk Choleva počítal s tím, že soupeř bude po náročném čtvrtečním duelu unavenější než jeho tým. "Opět dominoval Sanders, který včera naběhal spoustu minut, stejně jako Pavel Houška a Alič. Měli jsme hluchá místa, kdy jsme soupeře nechali dát spousty rychlých nebo laciných trojek, kterými se Děčín chytil. Potom už to v domácím prostředí nepustí," řekl Choleva.

Prostějov a USK čeká v sobotu utkání o třetí místo.

Finálový turnaj Českého poháru mužů v basketbalu - semifinále:
Ústí nad Labem: Nymburk - USK Praha 109:61 (29:13, 59:35, 85:50)
Nejvíce bodů: Wilson 19, Palyza 14, Benda, Křemen, Nečas a Lenzly po 10 - Cvek 11, Vocetka 10, Slavík 9. Rozhodčí: Lukeš, Hruša, Macela. Trestné hody: 22/14 - 24/16. Fauly: 19:20. Trojky: 13:5.
Děčín: Děčín - Prostějov 79:68 (18:20, 31:36, 50:47)
Nejvíce bodů: Sanders 21, Alič 16, P. Houška 14, Pomikálek a Stria po 11 - Peterson 16, Eitutavičius 15, Smith 11, Cadri-Nicholson 10. Rozhodčí: Dolinek, Vrážel, Hošek. Trestné hody: 23/18 - 15/10. Fauly: 19:24. Trojky: 9:6.

Reklama

Související témata: