Hlavní obsah

Ritschelová je s novým koučem na stejné volejbalové vlně

PRAHA

Chvilku se rozmýšlela, ale nakonec Marcela Ritschelová kývla na nabídku dělat asistentku Carlu Parisimu u volejbalové reprezentace. Bývalá vicemistryně Evropy považuje Itala za perfekcionistu a jednoho z nejlepších trenérů a věří, že jeho angažování je cesta směrem k výkonnostnímu růstu týmu.

Článek

"Je to krok, který byl potřeba. Myslím, že je pozitivní, a doufám, že povede ke zlepšení nároďáku," řekla Ritschelová v telefonickém rozhovoru ČTK z Itálie. Někdejší reprezentantka žije nedaleko Raveny a ještě do prosince působila v druhé italské lize. Před třemi týdny přišla nabídka od Parisiho. "Chvilku jsem se rozmýšlela, ale tahle šance se mi líbila, takže jsem řekla, že do toho jdu."

Volba Parisiho angažovat jako asistentku Ritschelovou je zřejmá. Zkušená blokařka odehrála v italské lize patnáct sezon a v roce 2009 působila půl roku po jeho vedením v Bustu. "Dobře zná moji práci, dokáže moji filozofii a můj způsob myšlení předat hráčkám a totéž může fungovat obráceně," řekl Parisi o Ritschelové.

"Určitě jsme na stejné pracovní vlně. Jeho pohled na volejbal je úplně stejný jako můj," řekl Ritschelová. Jednapadesátiletého Parisiho označila za jednoho z nejlepších italských trenérů. "Rád dopilovává práci až do konce. Je puntičkář, perfekcionista, který vše trénuje tak dlouho, dokud to nejde, dokud to nefunguje," řekla Ritschleová.

Parisiho celek Busto Arsizio, v kterém k jeho svěřenkám patří Aneta Havlíčková s Helenou Havelkovou, v této sezoně v Itálii ještě neprohrál. "Je tam dlouho a jeho graduální práce s týmem je pozitivní. Rád sází na mladé," řekla Ritschelová.

Při přemýšlení, zda roli asistentky vezme, brala devětatřicetiletá Ritschelová v úvahu rodinu. Žije v Itálii a vychovává pětiletého syna Samuela. "Vím, že to bude malinko obtížnější, ale řekli jsme si, že se to dá skloubit," řekla.

Ritschelová již dříve plánovala, že se v blízké době stane trenérkou. Jen neočekávala, že to bude rovnou u reprezentace. "Spíš jsem chtěla začít od malých holek, ale tohle je dobrá šance se něco nového naučit," řekla členka stříbrného týmu z mistrovství Evropy v roce 1993 i bronzového o čtyři roky později, vždy na palubovce v Brně.

Úspěchy Ritschelové:
Reprezentace: stříbro z ME (1993 - Brno), bronz z ME (1997 - Brno).
Kluby: šampionka Itálie (2002 - Pieralisi Jesi), vítězka Italského poháru (1999 - Perugia, 2000 a 2001 - Reggio Calabria), vítězka Poháru CEV (2000 - Reggio Calabria), vítězka Italského Superpoháru (2000 - Reggio Calabria).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články