Hlavní obsah

Nymburk doma nevyužil mečbol, postup v Eurocupu se mu zkomplikoval

NYMBURK

Basketbalisté Nymburka promarnili v Eurocupu na domácí palubovce postupový mečbol do čtvrtfinále. S Rigou prohráli 80:84 po prodloužení a teď jen musejí doufat, že v posledním utkání skupiny zvítězí ve Francii nad Gravelines a lotyšský celek nedokáže porazit Valencii. Pak by při bodové shodě s Rigou měl český mistr lepší bilanci ve vzájemných zápasech a proklouzl by do osmičky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Simmonse z Nymburka (vpravo) brání Valters z Rigy

Článek

Přitom vše se dlouho vyvíjelo dobře. Domácí byli od druhé čtvrtiny hodně pečliví a přitom velmi agresivní při bránění, také zlepšili doskok pod oběma koši a po čtvrthodině vedli rozdílem deseti bodů (37:27). Jenže rozjezd českého mistra těsně před polovinou zápasu zbrzdily nejen ztráty míče, ale také čtyři neproměněné trestné hody za sebou.

Riga ve třetím dějství dokonce otočila skóre, zejména její 31letý americký rozehrávač Millage byl k neudržení. Největší problém domácích byl ale v útoku. Nymburk si přestal vytvářet střelecké pozice a doplácel na zoufale prováděné šestky, jejichž úspěšnost v té chvíli klesla na čtyřicet procent!

Až osmibodová šňůra domácích v úvodu čtvrté části znamenala obrat skóre na 56:55. Hráčům Rigy se ale vyplácelo faulovat, protože z hranice trestného hodu měl český mistr sotva poloviční úspěšnost. Klíčové opory lotyšského celku (Millage i Bertans) se tím sice dostaly pod hrozbu povinného vystřídání, jenže Nymburk toho nebyl schopen pořádně využít k výraznějšímu trháku a minutu před koncem vedl jen těsně 66:64.

Bendův koš na 68:64 už mohl dát domácím klid, jenže při posledním útoku Rigy přišlo hodně zvláštní rozhodnutí sudích, z nichž jeden ukázal klasický faul nymburského pivota a druhý dokonce úmyslný, takže hosté ze čtyř šestek v řadě vyrovnali skóre. Za stavu 68:68 se šlo do prodloužení, jenže v něm měli hosté přesnější mušku a zvládli lépe i střelbu šestek.

Kouč Ginzburg cítí křivdu z rozhodování sudích

"Nemyslím ale, že bychom prohráli na hřišti. Poprvé v životě cítím při basketu křivdu,“ říkal téměř se slzami v očích nymburský trenér Ronen Ginzburg.

Málokdo chápal 39 sekund před koncem poslední čtvrtiny zvláštní verdikt sudích. Srb odpískal Bendovi pod vlastním košem faul, který jeho ruský kolega dokonce označil za úmyslný a ke zděšení celé haly rozhodčí nařídili celkem čtyři šestky v řadě. Bertans z nich vyrovnal skóre a ještě měla Riga míč. „Nechápu, co tam viděli. Žádné podobné rozhodnutí jsem během kariéry ještě nezažil,“ krčil rameny nymburský pivot.

„Taky mám dojem, že rozhodčí hrubě ovlivnili výsledek. Ani u videa jsem nenašel takové provinění, jak ho viděli sudí na hřišti,“ zlobil se trenér, jehož tým doplatil na sotva poloviční úspěšnost trestných hodů. „V zápase jsme neproměnili celkem 14 šestek, to je moc špatné. Hráli jsme celou dobu tak trochu ve vlnách, ale až do kolen nás poslalo, co se stalo na konci čtvrté části,“ nechápal Ginzburg.

Eurocup basketbalistů – skupina I:
Nymburk – Riga 80:84 po prodloužení
Nejvíce bodů: Benda 22, Simmons 19, Lenzly 13, Pumprla 11 – Bertans 21, Valters 16, Jahovičs 13, Millage 12. Rozhodčí Michajlov (Rus.), Juras (Srb.), Trawicki (Pol.), trojky 4:6, trestné hody 36/22:24/20, 1500 diváků, čtvrtiny 25:23, 14:13, 9:19, 20:13 - prodloužení 12:16.

Reklama

Související témata: