Hlavní obsah

Basketbalistky USK úvodní osmifinále s Krakovem prohrály

KRAKOV

Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály úvodní utkání osmifinále Evropské ligy na palubovce Wisly Krakov 52:66. V pátek musí doma zvítězit, aby vrátily sérii na dvě vítězství k rozhodujícímu duelu do Polska. V opačném případě pro ně soutěž skončí.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Lindsay Whalenová (uprostřed) při taktické poradě se spoluhráčkami z USK.

Článek

Úvod zápasu byl exhibicí rozehrávaček obou týmů. V sestavě Wisly se překvapivě objevila Erin Phillipsová, kterou měly limitovat zdravotní problémy, a právě australská rozehrávačka zaznamenala první šest bodů Krakova. Na straně USK jí silně konkurovala Lindsay Whalenová, která dala devět z úvodních 11 bodů Pražanek. V útoku byla ale příliš osamocena, zatímco Krakovu se rozstřílela více hráček v čele s Nicole Powellovou. Od 5. minuty tak začala mít Wisla převahu a ze stavu 8:9 otočila na 23:11.

Po čtvrthodině hry prohrávaly české mistryně už o 13 bodů, ale dokázaly se vzpamatovat. Pomohl i příchod nové posily Viktorie Mirčevové, která ve druhé čtvrtině zaznamenala osm bodů. Výsledkem byl přijatelný poločasový rozdíl pět bodů.

V úvodu druhé půle si dostala do potíží s fauly Petra Kulichová, což byl při zranění dalších pivotek Ilony Burgrové a DeLishy Miltonové-Jonesové výrazný problém. Krakov tak získal výškovou převahu a rychle se to projevilo na skóre; Wisla odskočila na deset bodů.

Pak se probudila do té doby velmi dobře bráněná Eva Vítečková, ale ani to nepomohlo. Krakov si taktickou a kolektivní hrou a především výraznou převahou na útočném doskoku (18:6) hlídal svůj náskok. USK k obratu nepomohla ani zónová obrana.

Oba týmy měly nízkou úspěšnost střelby, ovšem Krakovu k výhře pomohly především útočné doskoky, které mu umožnily vyslat o 14 střel více. Hráčky USK si s 52 body připsaly v útoku druhý nejhorší výsledek v tomto ročníku Evropské ligy, pouze v úvodním duelu s Bourges zaznamenaly o bod méně.

Střelecky se dařilo jen Whalenové, která si připsala 19 bodů, zatímco žádná z jejích spoluhráček nepřekročila desetibodovou hranici. V polském týmu se to povedlo hned čtyřem hráčkám.

"Nemyslím si, že bychom odehráli špatný zápas. Obrany obou týmu přehrály útoky. Kdybychom v závěru neriskovali, tak ani Krakov se nedostane přes 60 bodů," řekl ČTK trenér USK Lubor Blažek. "Bohužel se projevilo, že nejsme v ideální pohodě pod košem. A když se přidaly fauly Petry Kulichové, měli jsme to těžké, protože dohrávat na malé pivoty Mirčevovou a Montaňanovou je proti takovému týmu velká nevýhoda, což bylo vidět i na útočných doskocích," dodal.

Mrzí ho, že tým nemůže kvůli zraněním předvést optimální výkon. "Bohužel. Loni nás trápila zranění Maltsiové s Vítečkovou, teď jsou to pivotky. Naopak Wisle se vrátila rozehrávačka Phillipsová, která byla důležitým faktorem zápasu," uvedl Blažek.

Přesto věří, že USK má na to, aby v Praze vyhrál a vrátil sérii do Krakova. "Vypadá to, že DeLisha nebude k dispozici ani v Praze. Ale i takto oslabeni máme na to, abychom Krakov doma porazili," dodal Blažek.

První utkání osmifinále Evropské ligy basketbalistek:
Wisla Krakov - USK Praha 66:52 (23:11, 34:29, 46:40)
Nejvíce bodů: Bjelicová a Phillipsová po 15, Kobrynová a Powellová po 14 - Whalenová 19, Vítečková 9, Mirčevová a Elhotová po 8. Fauly: 14:18. Trestné hody: 21/14 - 10/9. Trojky: 4:1. Stav série: 1:0.

Reklama

Související témata: