Hlavní obsah

Volejbalistky KP Brno porazily ve Vyzývacím poháru nečekaně Baku

Volejbalistky KP Brno nečekaně porazily v prvním čtvrtfinále Vyzývacího poháru na domácí půdě favorizovaný Lokomotiv Baku 3:2. Rozhodující tiebreak vyhrály domácí hráčky 15:12, mečbol proměnily po 135 minutách hry. Odveta je na programu příští středu od 15:00 SEČ v Baku. V případě porážky Brňanek rozhodne o postupujícím zlatý set.

Článek

Hlavními tahounkami Brňanek byly přesně zakončující Staňková a také Onderková se zkušenou Tobiášovou, na síti se dařilo Michalíkové se Svobodníkovou. Tým Lokomotivu se musel obejít bez zkušené kubánské reprezentantky Sanchezové, která se zranila při úterním předzápasovém tréninku.

Klíčem k překvapivé výhře brněnského týmu byla výborně zvládnutá koncovka první sady. Moravankám přitom utekla střední pasáž, v níž se zahraniční hvězdy v týmu soupeře prosazovaly větším důrazem. Většinu útoků táhla z bočních stran sítě americká smečařka Metcalfová a proti jejím razantním míčům byly domácí hráčky často bezradné. Volejbalistky Baku získaly v závěru setu dokonce pětibodový náskok 23:18.

Domácí volejbalistky se ale v bouřlivé atmosféře vytáhly k vynikajícímu výkonu a výsledek otočily. Zpřesnily bloky, odvrátily pět setbolů a v dramatické koncovce se podařilo svěřenkyním trenéra Ondřeje Marka po přesném bloku Onderkové získat první sadu v poměru 30:28.

Herní pohoda vydržela ve druhém setu Brňankám jen do stavu 8:5. Postupně převzal iniciativu soupeř a druhá sada se stala už snadnou kořistí ázerbájdžánského týmu. Také proto, že se v této části hry nevydařil Brňankám ani jeden blok.

Ale ve třetím dějství se zase vrátily domácí hráčky k výkonu z konce prvního setu a znovu šly do vedení. V další sadě pro změnu zvládly lépe koncovku soupeřky, ale mladým brněnským týmem to neotřáslo.

Tiebreak režírovaly domácí hráčky a favorizovaný Lokomotiv pouze dotahoval ztrátu. Navíc v závěru zápasu se za stavu 11:10 zranila při pokusu o výskok po špatném došlapu venezuelská opora Gomezová, jež musela s podvrtnutým kotníkem z palubovky, a hostující tým už se na odpor nezmohl.

KP Brno - Lokomotiv Baku 3:2 (28, -16, 20, -20, 12)
Rozhodčí: Firincioglu (Tur.), Georgiadis (Řec.). Čas: 135 min. Diváci: 1400.
Sestava KP Brno: Michalíková, Onderková, Vincourová, Tobiášová, Staňková, Svobodníková, libero Melichárková - Toufarová, Jiroušková. Trenér: Marek.

Reklama

Související témata: