Hlavní obsah

Blažka mrzelo, že klíčové zápasy sezony USK ovlivnila zranění

PRAHA

Trenér basketbalistek USK Praha Lubor Blažek po vyřazení svého týmu v osmifinále Evropské ligy s Wislou Krakov litoval, že tým v klíčové fázi sezony postihly zdravotní problémy. Přiznal, že ho vyřazení mrzí, protože si na polského soupeře věřil, ale při zranění tří pivotek tým nemohl Wisle konkurovat v podkošové hře.

Článek

"Krakov postoupil zaslouženě, nám ani jeden zápas nevyšel. Velký vliv mělo zranění tří pivotů. DeLisha (Miltonová-Jonesová) a Anna Montaňanaová sice dnes nastoupily, ale se sebezapřením. Na jejich hře to bylo vidět. A proti tak silným podkošovým hráčkám, jaké má Wisla, to muselo být znát," řekl Blažek na tiskové konferenci. "Každý tým, který by v této fázi soutěže měl takové zdravotní komplikace, by měl velké problémy s postupem," dodal.

Zároveň ale připustil, že ho vyřazení hodně mrzí. "Jsem naštvaný, protože jsem si na Krakov věřil. V této fázi je ale třeba mít mužstvo kompletní. Mít k dispozici všechny hráčky, tak je všechno úplně jinde. V tu chvíli bychom měli sílu pod košem a do hry by se dostala i Evža (Eva Vítečková), kterou si takhle mohl soupeř více hlídat. Tyhle dva zápasy pro ni byly utrpením, navíc Powellová je velmi dobrý obránce," zhodnotil Blažek.

Navíc USK ani nepomohli rozhodčí, kteří v obou zápasech přísně posuzovali zákroky jediné zdravé pivotmanky Petry Kulichové, která kvůli faulům nedohrála. "Já si její fauly sestříhal a podle mě jsou na ni hrozně přísní. Proto tak rychle sbírá fauly. Pak už nám zůstaly jen kulhající Montaňanaová, DeLisha, která šla do zápasu téměř bez tréninku po zranění, a Mirčevová. Ta v útoku zahrála velmi dobře, ale v obraně na ty vysoké hráčky soupeře fyzicky nestačí," řekl Blažek. "Hra pivotů začíná jít v ženském basketbalu hodně nahoru. Už to nejde jen rozstřílet z dálky," dodal.

Právě tyto problémy se podepsaly pod to, že tým ztratil rytmus v útoku. "Tým ztratil rytmus hry s pivotem, která se nám v první půlce sezony dařila. Už pět týdnů nehrajeme v kompletní sestavě a nehrajeme to, na co jsme byli zvyklí. To se promítá i do psychiky," mínil Blažek. "I proto jsme proti Krakovu odehrály své možná nejhorší zápasy sezony," dodal.

Naopak za nejpovedenější zápasy této sezony označil duely ve Valencii (výhra 67:59) a doma proti Galatasarayi Istanbul (prohra 67:75). "Především proti Galatasarayi jsme hráli velmi dobře, jen jsme v závěru nevyužili šance na to utkání vyhrát. Ale basket to byl moc pěkný," zhodnotil sezonu. "Celkově to z naší strany bylo do Vánoc fantastické. Pak ale přišly ty zdravotní problémy a také jsme měnily rozehrávačky, což se na týmu vždy projeví, protože je třeba vždy si zvykat na styl té rozehrávačky," dodal Blažek.

USK ani popáté nedokázal překročit osmifinálovou hranici Evropské ligy, což Blažek bere jako zklamání, zároveň ale upozorňuje na to, že i tak lze účast v play off brát jako úspěch. "Pokud by v jiných sportech české týmy vypadávaly v osmifinále elitních soutěží, tak by to byl úspěch. Který sport bojuje o to být mezi osmi nejlepšími celky Evropy?" položil Blažek řečnickou otázku. "Bohužel ženský basketbal jde v Evropě obrovsky rychle nahoru a konkurence rychle přibývá. Podle mě bude pro český basketbal ještě hůř," uzavřel Blažek.

Reklama