Hlavní obsah

Mourning opouští bezedné koše

Basketbalová NBA a celek New Jersey zvlášť smutní po nuceném odchodu Alonza Mourninga z profesionální scény. Onemocnění ledvin, které vyřeší pouze transplantace, přinutilo špičkového pivotmana v 33 letech k rezignaci na další působení v nejslavnější basketbalové lize světa.

Foto: REUTERS

Alonzo Mourning

Článek

Mourningův ošetřující lékař Gerald Appel konstatoval jasně, že funkce ledvin olympijského vítěze ze Sydney se v posledních týdnech rapidně zhoršila. "Z lékařského hlediska už pro něj není bezpečné hrát basketbal. Ačkoliv se sám cítí dobře, chemická nerovnováha v jeho krvi je nebezpečná," řekl Appel.

Mourning, jehož nemoc lékaři odhalili v roce 2000, ještě v sobotu sehrál svůj letos nejlepší zápas; při porážce Nets od Toronta dal 15 bodů. V pondělí už nebyl ani na večerním tréninku, jeho stanovisko se nepodařilo zámořským novinářům získat.

Nesmírně zklamaný Alonzo

Hvězdný rozehrávač týmu Jason Kidd jim alespoň zprostředkoval pocity z telefonického rozhovoru, který s ním vedl v neděli. Prý slyšel v jeho hlase obrovské zklamání. "Mluvil potichu. Prý se cítil jako podvodník - v tom smyslu, že k nám před sezonou přišel bojovat a vyhrát titul, že přišel kvůli mně," řekl Kidd.

Zpráva o tom, že by mohl být ohrožen i jeho život, šokovala většinu jeho spoluhráčů, kouč Byron Scott ale tak překvapený už nebyl, protože měl o průběhu nemoci zvané fokální glomeruloskleróza informace. Mourning byl od červencového podpisu čtyřleté smlouvy každý týden na testech, jejich výsledky se v poslední době rapidně zhoršily.

Postupné zkracování minut

"Většina lidí by přitom při pohledu na něj řekla, že s ním nemůže být nic v nepořádku. Řekli byste, že vypadá zdravý a silný jako býk," kroutil hlavou trenér New Jersey. "Děsil jsem se, když jsem mu postupně zkracoval minuty v utkáních. Byl jsem nervózní, byla to situace života a smrti," přiznal Scott.

Samotný Mourning se nejspíš cítil podobně a vzhledem k rozplývající se vidině zisku titulu šampiona NBA byl pod velkým tlakem. Na čtvrtečním tréninku dokonce vyvolal konflikt s Kenyonem Martinem, který si na jeho nemoc dovolil zažertovat. Málem došlo na pěsti.

Hloupý žert

Martin dosud odmítal incident komentovat, v pondělí ale uznal, že se dopustil velké chyby. "Jsou okamžiky, kdy řeknete něco, co víte, že byste neměli. Já si to pak uvědomil, ale dosud jsem neměl možnost vzít to zpátky," kál se Martin.

Reklama