Hlavní obsah

Házenkářky touží na MS překvapit

PRAHA

S touhou proniknout mezi tři nejlepší celky skupiny, což by jim přineslo postup do druhé fáze MS, odjedou v sobotu večer české házenkářky do chorvatské Poreče, kde příští týden absolvují úvodní část šampionátu. V úterý se nejprve střetnou s Uruguayí, ale pak přijdou na řadu silní soupeři jako Korejská republika, Rakousko, Angola a obhájce titulu Rusko.

Foto: www.wwhc2003.hr

České házenkářky se pokusí na MS dojít co nejdál

Článek

"Už samotná účast na mistrovství po čtyřech letech je pro nás cenná, ale nechceme se tím uspokojit. Po osmém místě na loňském ME bychom chtěli vzrůstající úroveň potvrdit i postupem ze skupiny, což by byl velký úspěch," říká reprezentační trenér Lubomír Krejčíř. Složení skupiny se mu zdá docela obtížné, přesto hledá způsob, jak projít dál.

Cesta vede přes Rakousko

"Rusky a Korejky řadím mezi favoritky celého šampionátu, takže cesta za postupem podle mne vede přes Rakousko, ale půjde o těžký oříšek. Ani s vítězem afrického mistrovství Angolou to ale snadné nebude, většina jejích hráček působí v evropských klubech. Vstupní zápas s Uruguayí musí přinést povinné vítězství a snad i pohodu do družstva," uvažuje kouč.

Při nominaci vsadil na tým, který hrál dobře na posledním evropském mistrovství. "Holky mají v pozitivním smyslu slova zažity určité stereotypy, jejich sehranost by měla být silnou zbraní," vysvětluje Krejčíř. Z tehdejší sestavy mu vypadly jen Romanová s Handlovou, které jsou na mateřské dovolené, a nahrazují je zkušené křídlo Arnošová a spojka Fischerová.

Sázka na bojovnost

K dílčí změně herního stylu však nutí absence střelkyně Romanové. "Táhla hodně útoků, bez ní se těžko prosazujeme na brankoviště a zatím se nám nedaří tolik chodit dovnitř obran soupeře. Vašková a Zámorská umí pálit z postu spojky,především ale sázíme na dobrou obranu, rychlý protiútok a hlavně bojovnost," zdůrazňuje Krejčíř.

Svalové problémy pronásledovaly během přípravy kapitánku Adámkovou a Fabíkovou, obě jsou však již v pořádku. Totéž platí o nestárnoucí brankářce Černé, které vynechala poslední přípravné zápasy s Německem kvůli chřipce. "Na své šesté MS odjede v pohodě, v pátek odpoledne už se v Olomouci znovu zapojila do tréninku," tvrdí kouč.

Postup na olympiádu? Překvapení kariéry

Krejčíř spoléhá i na zkušenosti Čumplové, kterou čeká pátý světový šampionát. "Předpokládám, že nervozita, která nyní stoupá, z nás spadne po prvním vítězném utkání. Nevím, jestli máme optimální formu, ale chceme hrát hodně kolektivně. Postup ze skupiny bude těžký, ale určitě se o něj všechny popereme a kdyby se měla povést olympiáda, to by pro mne bylo největší překvapení kariéry," sdělila 30letá hráčka, pro niž by MS mělo představovat loučení s vrcholnou házenou.

Šampionát je zároveň poslední olympijskou kvalifikací, kam postoupí pět nejlepších týmů. V případě, že mezi nimi bude i úřadující evropský šampión Dánsko, pojede do Atén i šestý celek z MS. Po zlepšení finanční situace vypsal i Český svaz házené prémie za úspěch. Ty začínají na částce 100 000 korun pro družstvo za umístění na 9.-12. místě a zvyšují se až k miliónu za zlato. V případě postupu na OH by se odměny zdvojnásobily.

Nominace Česka na MS:
1 Lenka Černá (Mety/Fr., 37 let), 16 Vendula Ajglová (Olomouc, 24), 12 Pavla Škavronková (Olomouc, 24) 15 Petra Čumplová (Neustadt-Sebnitz/Něm., 30), 3 Lucie Fabíková (Olomouc, 23), 9 Marta Adámková (Slavia Praha, 28), 6 Simona Roubínková (Zlín, 27), 14 Petra Válová (Slavia Praha, 24), 18 Kateřina Vašková (HC Zlín, 25), 2 Iva Zámorská (Nordstrand Oslo/Nor., 21), 17 Jana Simerská (Olomouc, 24), 13 Jana Arnošová (Olomouc, 26), 8 Jana Fischerová (Slavia Praha, 25), 5 Martina Knytlová (Slavia Praha, 25), 7 Alena Polášková (Olomouc, 25).
Skupina A, Split:
Chorvatsko, Francie, Srbsko a Č. Hora, Španělsko, Austrálie, Brazílie
Skupina B, Poreč:
Rusko, Korea, Česko, Rakousko, Angola, Uruguay
Skupina C, Karlovac:
Norsko, Rumunsko, Ukrajina, Japonsko, Tunisko, Argentina
Skupina D, Čakovec:
Dánsko, Maďarsko, Německo, Slovinsko, Čína, Pobřeží slonoviny
Vždy tři nejlepší postoupí ze započtením vzájemných výsledků do druhé fáze I. sk. (Záhřeb) AB a II. sk. (Rijeka) CD. Dva nejlepší z každé tabulky hrají semifinále, pak o zlato a bronz, celky z třetích příček se utkají o 5. místo.

Reklama

Související témata: