Hlavní obsah

Švýcarsko - Česko 22:28České házenkářky vyhrály odvetu a postoupily na mistrovství světa

Gümlingen

České házenkářky postoupily na prosincové mistrovství světa ve Španělsku. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného potvrdily v play off kvalifikace proti Švýcarsku roli jasných favoritek a v dnešní venkovní odvetě zvítězily s přehledem 28:22. Nejlepší reprezentační utkání v kariéře zažila kanonýrka Markéta Jeřábková, která se blýskla 15 brankami. Úvodní zápas v sobotu v Zubří skončil nerozhodně 27:27.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Hanu Kvášovou se snaží zastavit Kerstin Kündigová ze Švýcarska.

Článek

Češky se představí na mistrovství světa po čtyřech letech, předloni na závěrečném turnaji chyběly. Na šampionátu v roce 2017 národní tým překvapivě došel až do čtvrtfinále a konečným osmým místem stanovil nejlepší výsledek v samostatné historii. Za působení Bašného postoupily reprezentantky na mistrovství světa ještě v roce 2013, kdy obsadily 15. příčku. Celkově nynější kouč, který vede český celek od léta 2010, dovedl své svěřenkyně už na sedmou velkou akci.

Českému týmu oproti prvnímu utkání v Zubří ze zdravotních důvodů chyběla křídelnice Mika a především brankářka Kudláčková. Gólmanka, která za reprezentaci v posledních měsících nastupovala místo zraněné jedničky Satrapové, měla falešně pozitivní test na koronavirus, ale navzdory negativnímu kontrolnímu odběru už do Švýcarska odcestovat nemohla.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Daphné Gautschiová ze Švýcarska brání Kamilu Kordovskou.

Do haly v Gümligenu u města Bern mohlo při dodržení opatření proti koronaviru několik desítek fanoušků. Švýcarky, které ještě nikdy nestartovaly na mistrovství světa ani Evropy, podobně jako v Zubří začaly lépe a rychle vedly 3:0. Český tým se však rychle probral a ve 12. minutě srovnala Jeřábková.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Hana Kvášová a Tabea Schmidová ze Švýcarska.

Druhou část úvodního dějství zvládl hostující favorit výborně. Řadou zákroků proti vyloženým šancím se blýskla brankářka Mučková a v útoku pak zářila Jeřábková. Pětadvacetiletá spojka tři sekundy před přestávkou zakončila povedenou kombinaci a poslala Češky do poločasového vedení 14:11.

Po změně stran už Bašného svěřenkyně většinu času dominovaly. Po 10 minutách zvýšila Jeřábková už na 19:12 a zdálo se, že je definitivně jasno. Švýcarky se ještě pokusily utkání zdramatizovat a po sérii tří branek snížily na 17:21. Více se však už dotáhnout nedokázaly.

Mezi českými tyčemi se znovu několikrát blýskla Mučková a další branky přidala nezastavitelná Jeřábková. Opora národního týmu ve druhé půli skórovala osmkrát a o čtyři góly vylepšila své dosavadní reprezentační maximum z roku 2017, kdy proti Rakousku zaznamenala 11 branek.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Odvetné utkání play off kvalifikace o postup na MS házenkářek:
Švýcarsko - Česko 22:28 (11:14)
Sestava a branky ČR: Mučková, Bezpalcová - Jeřábková 15, Kovářová 4, Kordovská 3, Knedlíková a Konečná obě 2, Hrbková a Kvášová obě 1, Maňáková, Hurychová, Tichá, Marčíková, Stříšková, Zachová, Malá.
Nejvíce branek Švýcarska: Kährová 5, Hessová a Freyová obě 4. Rozhodčí: Merzová, Kuttlerová (obě Něm.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 6/5. Vyloučení 4:3. První zápas: 27:27, postoupila ČR.

Reklama

Související témata: