Hlavní obsah

Házenkáři Německa se stali poprvé v historii mistry Evropy

LUBLAŇ

Evropská mužská házená má nového šampiona, teprve třetího v historii. Po čtyřech švédských a jednom ruském titulu zvítězili na šestém kontinentálním mistrovství hráči z Německa, kteří v dnešním finále v Lublani porazili domácí Slovinsko 30:25.

Článek

Němečtí reprezentanti se do finále vrcholné soutěže dostali potřetí za sebou. Před dvěma lety ale podlehli na ME Švédům a na loňském MS neuspěli proti Chorvatsku. V dnešním boji o zlato však šli od samého začátku cílevědomě za svým snem: naposledy prohrávali v třetí minutě, pak už se prosazovali svým důrazem v obraně, rychlými protiútoky, přesnou střelbou spojek i jejich kombinací s křídly či pivotem.

Poločas vyhráli svěřenci trenéra Heinera Branda o šest branek, ale Slovinci se rozhodně nehodlali vzdát. Po přestávce vysunuli obranu, několikrát vtipně přelstili soupeře na jeho brankovišti a snížili až na 18:21.

Diváci ve vyprodaném hledišti tušili šanci a dostávali se do varu, ale Němci byli pozorní a hrozící nebezpečí včas zastavili třígólovou odpovědí. Na případný zvrat pak už nemělo domácí mužstvo dost času, navíc vždy v potřebné chvíli přesně vystřelil německý kanonýr Hens nebo stále nervóznější Slovince zastavila vlastní technická chyba. Závěrečné vteřiny už noví šampioni prožili v euforii na hřišti i na lavičce a snad nejvíce se radoval trenér Brand, který byl jako hráč u posledního velkého německého triumfu na MS 1978.

Vedle obou finalistů si účast na světovém šampionátu v příštím roce zajistily týmy Dánska a Chorvatska, na další ME 2006 se kvalifikovali ještě pátí Rusové. Zbývající volné místo na srpnovém olympijském turnaji v Aténách, o které se v Lublani hrálo, zabrali domácí Slovinci. Čeští házenkáři nepostoupili ze čtvrtfinálové skupiny a v konečném pořadí ME obsadili jedenáctou pozici.

Německo - Slovinsko 30:25 (16:10)
Sestavy a branky: Německo: Fritz, Ramota - Kehrmann 9, Stephan 8/4, Hens 6, Schwarzer 2, Zerbe 2, Jansen 2, Zeitz 1, Weber, Petersen. Slovinsko: Podpečan, Lapajne - Vugrinec 6, Kavtičnik 5, Zorman 4, Lubej 4, Pajovič 3, Kastelič 1, Tomšič 1, Simonovič 1/1, Bačkovič, Bedekovič, Ficko. Rozhodčí: Hansson, Olsson (oba Švéd.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 2/1. Vyloučení: 1:3. Diváci: 7000.
Konečné pořadí ME:
1. Německo
2. Slovinsko
3. Dánsko
4. Chorvatsko
5. Rusko
6. Francie
7. Švédsko
8. SČH
9. Maďarsko
10. Španělsko
11. ČR
12. Švýcarsko
13. Island
14. Portugalsko
15. Ukrajina
16. Polsko

Reklama