Hlavní obsah

Soupeřky dorazit nemohly. A tak Češky přišly s originálním řešením

Praha

Na tradiční mezinárodní konfrontaci musely v koronavirové době zapomenout, zahraničními celky ozdobený Pražský softballový týden se nekonal, a tak české softbalistky v přípravě na mistrovství Evropy přišly s nezvyklou alternativou. Nastupovaly proti českým mužským týmům.

Foto: Česká softballová asociace

Veronika Pecková a Michal Holobrádek, opory českých softbalových reprezentací.

Článek

„Byla to trochu z nouze ctnost, ale přínosná. Holky projevily odvahu, když nastupovaly proti nadhazovačům, kteří házeli naplno,“ ocenil reprezentační kouč Vojtěch Albrecht, který byl hlavně rád, že má konečně tým pohromadě.

„Jak nejsme profesionální sport a holky studují a pracují, tak jsme se nemohli scházet, jen jednou týdně online. První soustředění jsme měli až o Velikonocích, kdy jsme dostali výjimku, a po uvolnění přípravu zintenzivnili,“ líčí kouč týmu, který touží po první medaili po šesti letech a ideálně premiérovém zlatu.

Foto: Česká softballová asociace

Veronika Pecková při nadhozu v rámci propagační akce na pražské Náplavce.

K tomu budou muset za sebou nechat Nizozemky a Italky, tedy týmy, které si v předchozích 21 ročnících ME rozdělily všechny tituly.

Šampionát se uskuteční v Itálii od 27. června, vítěz si zajistí postup na Světové hry příští rok v americkém Alabamě, které jsou pro softbal jakousi náhradou poté, co po Tokiu opět opustí program olympijských her.

Češky se budou spoléhat na největší hvězdu, nadhazovačku Veroniku Peckovou, která už si zahrála i v elitní japonské lize. „Pokud dostanu vízum, začátkem srpna tam zase odletím. Pak mám v plánu se přesunout na Nový Zéland,“ říká Pecková, která v extralize hají barvy Ledenic.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Czech Softball (@czechsoftball)

Právě tam a v Sezimově Ústí se od pondělí rozběhne ME mužů, na němž bude domácí tým útočit na páté zlato v řadě. Na finálový den 25. června v Ledenicích budou moct i diváci, vstupenky budou stát sto korun. „Chceme vyhrát a nic jiného si nepřipouštíme,“ burcuje kouč Jaroslav Korčák.

Předloni Česko hostilo poprvé mistrovství světa, tým se od té doby obměnil, deset hráčů ukončilo reprezentační kariéru. Hvězdou ale zůstává nadhazovač Michal Holobrádek. „Doufám, že skončíme nejhůře druzí,“ říká.

Finalisté postoupí na MS na Novém Zélandu, které bylo přesunuto na listopad 2022. Největšími soupeři by měli být Nizozemci a Dánové.

Reklama

Související témata: