Hlavní obsah

Rak si angažmá v Itálii užívá, i když ho strašili

Marek BurkertPrávo

První zahraniční angažmá a hned v nejlepší volejbalové lize světa. Navíc se 23letý Michal Rak stal oporou vedoucího týmu italské Série A1 Trenta. Kvalitativní posun proti nejvyšší české soutěži ale více než dvoumetrového kliďase nemůže rozházet.

Článek

Před letním přestupem o svém novém působišti nic nevěděl, měl jen kusé informace od spoluhráčů. "Hlavně Martin Lébl a Kuba Novotný mě strašili, že první rok v cizině je hrozný, ale s týmem prožívám fantazii," vykládal ospale Rak, který se musel přizpůsobit odlišnému způsobu trénování, než jaký měl jeho bývalý klub Odolena Voda. "Měl jsem ale školu od trenérů reprezentace. Nejdřív od Velaska a pak od Řeřábka."

Trento nyní okupuje první příčku tabulky a za sebou nechává i věhlasnou Maceratu. Do mužstva si českého hráče vybral věhlasný kouč Silvano Prandi. "Tu jeho postavičku jsem předtím někde zahlédl, ale já mám o zahraničních soutěžích spíš ,nepřehled', tak jsem si to nedával moc dohromady, " uznává Rak, kterého v mužstvu doplňují ruští legionáři Čulepov a Kazakov. "S Rusáky si strašně dobře rozumím. Jejich slovanská nátura mi absolutně vyhovuje."

V Trentu je volejbal sportem číslo jedna a na všechny zápasy chodí okolo čtyř a půl tisíce lidí. Český blokař si tak poprvé v kariéře užívá popularitu. "Máme kliku, že se tu nehraje dobře fotbal. Fanoušci nás na ulici zastavují, chtějí si vykládat a já zarytě mlčím, protože z italštiny umím jen základy," směje se do telefonu a hned označuje za největší hvězdu týmu opodál stojícího Bernardiho, který když zaslechne své jméno, zařve cosi nesrozumitelně do Rakova mobilu.

Jen jídlo mu nevoní

Jedna věc ale českého pohodáře nepříjemně zaskočila - způsob italského stravování. "Na jídlo jsou vážně magoři," uleví si. "K zápasům jezdíme den předem, takže máme společné obědy i večeře a někdy nám servírují hrozné věci," říká a hned začne vypočítávat.

"První chod salát z teplých brambor a teplé mrkve politý nějakou zálivkou, pak přicházejí na řadu těstoviny a nakonec plátek masa bez přílohy - jsou divní." Společně s Léblem odtáhli loni v národním týmu celou Světovou ligu a zátěž se pak projevila na Rakově koleni, jehož stav se zhoršil v přípravě na mistrovství Evropy.

Po dlouhém váhání se nakonec rozhodl s mužstvem nejet. "Přesvědčoval mě kouč Řeřábek i všichni funkcionáři. S klukama jsem si nakonec jen volal."

Koleno prý nebolí

Noha ho prý nyní nepobolívá, ale zdravotních problémů se tak úplně nezbavil. "Koukali na to místní specialisté a chirurgický zákrok jsme prozatím odložili. Koleno mi prý ale může prasknout kdykoli, tak moc nejásám."

Na kolotoč kvalifikačních duelů o účast na ME, které český tým poté, co v Německu nepostoupil ze základní skupiny, musí absolvovat, se ale už teď těší. "To v pohodě objedeme a zase ukážeme, že výbuch byl náhoda a klasický půst po velkém úspěchu z finále Světovky v Madridu," věští Rak.

Reklama